Οι διεθνείς διασυνδέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που κυοφορούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και υπόσχονται να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωπαϊκής ηπείρου μίλησε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με νέες πηγές θα δώσουν μία σαφή ευκαιρία στην Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης τονίζοντας ότι «το τεράστιο ηλιακό δυναμικό που υπάρχει στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή» είναι απαραίτητο για την στροφή της Ένωσης προς την καθαρή ενέργεια.
Με νέες διεθνείς διασυνδέσεις προς κάθε πλευρά των συνόρων, ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προς και από την Ευρώπη, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια του Διαχειριστή να αναβαθμίσει και να επεκτείνει το δίκτυο ώστε να μπορεί να προωθεί προς άλλα μέρη της Ευρώπης την περίσσεια ενέργειας που θα προκύπτει.
Ελλάδα-Ιταλία
Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την Ιταλική TERNA διεξάγουν μελέτη σκοπιμότητας για την δεύτερη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, συνολικής ισχύος 1 GW.
Επιπρόσθετα, ο Διαχειριστής εξετάζει έργο διασύνδεσης με την Αλβανία και επέκταση με την Βόρεια Μακεδονία, ενώ μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για πρόσθετες διασυνδέσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού και του τούρκικου συστήματος.
EuroAsia Interconnector
Σε προχωρημένη φάση βρίσκεται το έργο EuroAsia Interconnector το οποίο πρόκειται να διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, το καλώδιο, με συνολικό μήκος 1,208 χιλιομέτρων (751 μίλια) θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται τόσο από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, όσο και από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κατά την πρώτη φάση του έργου, με εκτιμώμενο κόστος στα 2,5 δις ευρώ, η συνολική μεταφορική ικανότητα του καλωδίου θα ανέρχεται στα 1000 μεγαβάτ, και προβλέπεται να διπλασιαστεί κατά την επόμενη φάση.
Η κατασκευή του καλωδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 και το καλώδιο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
www.worldenergynews.gr
Μανουσάκης στο Bloomberg: Οι ελληνικές διασυνδέσεις στην Ν.Α Μεσόγειο, θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία της Ευρώπης
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με νέες πηγές θα δώσουν μία σαφή ευκαιρία στην Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης τονίζοντας ότι «το τεράστιο ηλιακό δυναμικό που υπάρχει στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή» είναι απαραίτητο για την στροφή της Ένωσης προς την καθαρή ενέργεια