Αισιόδοξος ως προς την έγκριση από την Κομισιόν των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με συνέντευξη του στο Blue Sky και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, όπως αυτά καταγράφηκαν στο πόρισμα της ΡΑΕ.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος μηχανισμός απορρόφησης των αυξήσεων των λογαριασμών του ρεύματος, να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα περιλαμβάνει πλαφόν τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά. Αποκάλυψε ότι έχουν ήδη γίνει τεχνικές συζητήσεις με την Κομισιόν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ και ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα με την γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται πως ο μηχανισμός που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την απαιτούμενη έγκριση ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση από 1η Ιουλίου»
Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο κόστος της κρίσης
Σε ότι αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε την «έκτακτη συνθήκη» στην οποία βρισκόμαστε και σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες». Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο κόστος της κρίσης και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα περάσει από τη Βουλή διάταξη που θα εξειδικεύει το πως ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός «φορολόγησης». Μάλιστα σημείωσε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για φορολόγηση, αλλά για τη συμμετοχή των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας στην προσπάθεια της πολιτείας να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών του ρεύματος.
Πάντως ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι από τα υπερέσοδα ύψους 921 εκατ ευρώ που κατέγραψε η ΡΑΕ θα αφαιρεθούν τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες (μέσω σταθερών τιμολογίων) εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρίες στους πελάτες τους και από κει και πέρα το όποιο ποσό προκύψει θα φορολογηθεί με 90%.
Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα κάνει κάτι τέτοιο. Σημείωσε ακόμη ότι μέσα από το πλαφόν που θα μπει στη χονδρική αγορά, με τη σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής και την αποσύνδεση από τις τιμές του φυσικού αερίου θα ανασταλεί, θα καταργηθεί επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση.
Απορρόφηση των αυξήσεων
Παράλληλα με την ενίσχυση στη λιανική και το πλαφόν που μπει εκεί θα απορροφηθεί το 80-85% της αύξησης που σήμερα απειλεί τα νοικοκυριά. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης θα είναι της τάξης του 82%, για τους δικαιούχους ΚΟΤ στο 100% και για τους αγρότες 90-95%.
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί ακόμη και πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. «Προωθούμε ήδη σχεδόν το διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στη Ρεβυθούσα, έχουμε προγραμματίσει ότι σε μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση τέσσερα εργοστάσια φυσικού αερίου θα δουλέψουν με πετρέλαιο, ενώ και οι λιγνιτικές μονάδες είναι σε ετοιμότητα και οι αυλές να έχουν το απαιτούμενο απόθεμα λιγνίτη. Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα αποθήκευσης φυσικού αέριου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία που θα αξιοποιηθεί με ανάστροφη ροή του TAP.
«Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του κ. Πούτιν. Έχουμε σχεδιάσει τρόπους αντιμετώπισης ακόμη και μιας κατάστασης εξαιρετικής δριμύτητας ώστε να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα όπου περιμένουμε αυξημένες τουριστικές ροές και αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος».
www.worldenergynews.gr