Η αποτυχία του διαγωνισμού υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αγώνα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας να πουλήσει πετρέλαιο λόγω των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι έχει αντιμετωπίσει προβλήματα εξαγωγής πετρελαίου από τον Μάρτιο λόγω κυρώσεων, αλλά δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ασία για να εκτρέψει ορισμένες πωλήσεις πετρελαίου από τη Δύση.
Οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την πολιτική και οικονομική απομόνωση της Μόσχας που περιλαμβάνει συζήτηση για εμπάργκο πετρελαίου σε όλη την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβούλεψε επίσης τα μέλη της να μην υποκύψουν στην απαίτηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν ρούβλια για το φυσικό αέριο από την Gazprom
Η ΕΕ εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό αέριο παρά από το πετρέλαιο και αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα βύθιζε την ήπειρο βαθιά σε ύφεση.
Μετατροπή πληρωμών
Την περασμένη εβδομάδα, η Rosneft ακολούθησε τις εντολές του Πούτιν προς την Gazprom και ζήτησε 100% προπληρωμή και μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια για τις αγορές του πετρελαίου της.
Η Rosneft προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση 6,5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου Urals, Siberian Light, Sokol και ESPO Blend από ρωσικά λιμάνια τον Μάιο-Ιούνιο, αλλά δεν υποβλήθηκαν προσφορές μέχρι τη Δευτέρα, ανέφεραν οι traders.
Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι όροι του διαγωνισμού, είπαν προσθέτοντας ότι η πώληση θα ήταν αρκετά δύσκολη χωρίς τους ενημερωμένους όρους, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες και ακόμη και εμπορικές εταιρείες τερματίζουν τις αγορές από τη Rosneft.
Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας δεν υπέβαλαν προσφορές, ενώ οι όγκοι πετρελαίου της Άπω Ανατολής, Sokol και ESPO Blend
«Οι συγκεκριμένοι όροι και ένα περιορισμένο χρονοδιάγραμμα απαιτούν μεμονωμένες διαπραγματεύσεις», είπε μια πηγή σε ασιατική εμπορική εταιρεία, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους όγκους που προσφέρονται θα μπορούσαν να πωληθούν σε ιδιωτικές συμφωνίες.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και η Ινδία έχει αγοράσει περισσότερο από διπλάσιο αργό από τη Ρωσία από την εισβολή παρά την πίεση της Ουάσιγκτον να μειώσει τις πωλήσεις.
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τον διαγωνισμό της Rosneft είπε ότι ο κύριος στόχος του διαγωνισμού ήταν να «ανακοινωθεί μια απαίτηση πληρωμής ρούβλι στην αγορά», η οποία επιτεύχθηκε.
www.worldenergynews.gr