Ο κ. Χάρης Δούκας είναι τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ
Επίσης, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι μεγάλες κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης. Μάλιστα, η χώρας μας, με βάση τα στοιχεία της Eurostat έχει 81.4% εξάρτηση, με πολύ μεγάλη αύξηση τις 2 τελευταίες δεκαετίες, βρισκόμενη στις πιο υψηλές θέσεις, κάτω από 2 νησιά (τη Μάλτα και την Κύπρο που είναι δεν είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένα) και το πολύ πλούσιο Λουξεμβούργο.
Από την άλλη μεριά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το παράδειγμα της Γερμανίας. Η Γερμανία μείωσε τους λιγνίτες, τον άνθρακα και τα πυρηνικά με ομαλό τρόπο και διπλασίασε τις ΑΠΕ, κρατώντας σταθερό το φυσικό αέριο. Ο διπλασιασμός των ΑΠΕ έγινε όμως με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, με την παραγωγή καθαρής ενέργειας κατά βάση στα χέρια των πολιτών.
Ακριβώς το ανάποδο έχει γίνει στην Ελλάδα. Γίνεται η προώθηση φαραωνικών έργων, με μονοπώλιο τεχνολογιών και επενδυτών, χωρίς τη συμμετοχή τοπικών κοινωνιών.
Την ίδια ώρα, οι απλοί πολίτες είναι «αποκλεισμένοι», όχι μόνο από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες, αλλά και από τις μικρότερες, καθώς τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης είναι κορεσμένα σχεδόν σε όλη χώρα, αδυνατώντας να απορροφήσουν την παραγόμενη καθαρή ενέργεια. Η αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν από όλους τους πολίτες, είναι θεμελιώδες ζήτημα ενεργειακής δημοκρατίας.
Απαξιωμένο το δίκτυο
Το παλιό και ανεπαρκώς συντηρημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με την απουσία αποθήκευσης, είναι ο μεγάλος ασθενής του ενεργειακού συστήματος. Επιπλέον, κανένα μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα δε μπορεί να επιζήσει εάν δεν έχει πολλές και ευρύχωρες διεθνείς διασυνδέσεις. Ήδη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα, με περικοπές φορτίου ανανεώσιμων πηγών.
Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την κατασκευή (με χρήση πόρων από το Connecting Europe Facility και το Ταμείο Ανάκαμψης) μιας ηλεκτρικής λεωφόρου, που θα εξάγει πράσινο ρεύμα από τη χώρα μας και την περιοχή της Κοζάνης στην Ευρώπη. Το έργο αυτό θα μπορούσε να πάρει και γενικότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα με συνεργασία χωρών-μελών της ΕΕ, ώστε να απαντά και στην κριτική που έχει διατυπωθεί για απουσία διασυνδεσιμότητας των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Τέλος, αυτή η προοπτική αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχής της Κοζάνης, καθώς θα μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο διασύνδεσης καθαρής ενέργειας 3 ηπείρων: Καθαρής ενέργειας που έρχεται από την Αφρική και την Ασία (μέσω των άλλων διασυνδέσεων που σχεδιάζονται) και καθαρής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και πηγαίνει στην Κεντρική Ευρώπη.
www.worldenergynews.gr