Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρία σενάρια για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική ρεύματος

Τρία σενάρια για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική ρεύματος

Εντός των ημερών  τα συναρμόδια επιτελεία παραδίδουν τις εναλλακτικές

Eναλλακτικά σενάρια τόσο στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά, όσο και της συνέχισης των επιδοτήσεων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει ο λογαριασμός ρεύματος, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και προμηθευτές ενέργειας. Το ποιο τελικά θα επιλεγεί θα καθοριστεί από την αποτελεσματικότητα ως προς το ζητούμενο της μείωσης της τιμής του ρεύματος και φυσικά από το κόστος χρηματοδότησης που αποτελεί τον άγνωστο «Χ» όλων των σεναρίων.
Το κόστος είτε για επιδοτήσεις είτε για τις αποζημιώσεις που προϋποθέτει το πλαφόν είναι υψηλό με τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία να το προσδιορίζουν γύρω στα 3-4 δις. ευρώ κατ ελάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί η βασική μεταβλητή της εξίσωσης, η τιμή του φυσικού αερίου που αποτελεί και τη ¨ρίζα¨ των ανατιμήσεων στην τιμή του ρεύματος. Είναι γενική η εκτίμηση τόσο στην αγορά όσο και στα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ανησυχία για την εκτόξευσή της σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε σαφές με δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο στην Σύνοδο Κορυφής του Μάιου.
Τα επιτελεία των συναρμοδίων υπουργείων θα παραδώσουν στον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες τρία βασικά σενάρια επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά μαζί με αυτό της συνέχισης των επιδοτήσεων με νέα φόρμουλα, όπως και ένα μικτό σενάριο που θα συμπεριλαμβάνει πλαφόν και επιδοτήσεις.

Οι 3 εναλλακτικές

Η παρέμβαση μέσω πλαφόν, μπορεί να έχει τις εξής εναλλακτικές: Είτε επιβολής ανώτατου ορίου τιμής σε κάθε τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτη, απε κλπ) είτε ενιαίου ανώτατου ορίου ή και επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Και στα τρία αυτά σενάρια η λογική είναι κοινή. Να μπει ένα όριο εσόδων στις διάφορες τεχνολογίες ενέργειας, το οποίο θα διαμορφώνει μεσοσταθμικά μια τιμή χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος και στη βάση αυτής θα αγοράζουν οι προμηθευτές την ενέργεια για τους πελάτες τους. Μια αδυναμία αυτού του μοντέλου είναι ότι θα περιοριστεί η επιδότηση για την πλειοψηφία των νοικοκυριών που καταναλώνουν μέχρι 300 κιλοβατώρες και η οποία φτάνει σήμερα στο 62% , υπό την έννοια ότι η χονδρεμπορική τιμή θα μειωθεί για όλους αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο.

Ένα μεικτό μοντέλο, επιβολής πλαφόν και διατήρησης παράλληλα κάποιας επιδότησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
Το μοντέλο του πλαφόν, πέραν της κατάργησης των επιδοτήσεων, θα οδηγήσει και σε κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής δίνοντας διέξοδο σε ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την εκστρατεία δικαστικών προσφυγών από καταναλωτικές οργανώσεις και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
Στο τραπέζι παραμένει τέλος η επιλογή της συνέχισης των επιδοτήσεων με επέκταση του ορίου κατανάλωσης πέραν των 300 κιλοβατώρων το μήνα, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης