Αναλύσεις

Απαντηση Τζαννακόπουλου σε Ντάιζεμπλουμ για μετα- αλήθειες και ταυτόχρονη νομοθέτηση των αντίμετρων

Απαντηση Τζαννακόπουλου σε Ντάιζεμπλουμ για μετα- αλήθειες και ταυτόχρονη νομοθέτηση των αντίμετρων
Τζαννακόπουλος: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν βάσει προβλέψεων
Απάντηση στα όσα αναφέρει ο Ντάιζεμπλουμ για τα αντίμετρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ Τζαννακόπουλος.
Ανέφερε ότι τα αντι - μετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.
Ολος ο θόρυβος για τα έγγραφα Ντάιζεμπλουμ στην ολλανδική βουλή είναι post truth (μετα- αλήθεια) γιατί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται θα κριθεί από τις προβλέψεις και όχι από τα αποτελέσματα.
Αυτά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην συνέντευξη τύπου για τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ.

Τι έχει πει ο Ντάιζεμπλουμ

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορέσει να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων
Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι διαπραγματεύεται μεν νέα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018, χωρίς όμως αυτά να έχουν επίπτωση στους πολίτες, αλλά ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, έρχεται μία ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές.
Ειδικότερα, μιλώντας την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 στην ολλανδική Βουλή, ο Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τα αντίμετρα, δηλαδή τα αντισταθμιστικα μέτρα για τους φορολογούμενους, μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.
Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορέσει να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται τώρα με τους θεσμούς.
Μάλιστα, στο σημείωμα για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται ρητά ότι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, θα πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Αν για παράδειγμα, υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% , τότε τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για το ποσό της υπεραπόδοσης, δηλαδή στο 0,2%.
Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δηλώσει μετά το πρόσφατο συμβούλιο ότι η «εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων».
Επίσης, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή, καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
«Για να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης