Όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα δεν ήταν οι συστάσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς για σύνεση στην κατανάλωση αερίου, αλλά ότι το ενεργειακό ισοζύγιο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές αγορές τις τελευταίες ημέρες κατέστη κυρίως εξαγωγικό, όπως άλλωστε και σήμερα 8/3. Κι αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το Σύστημα της χώρας καθιστά σχεδόν υποχρεωτικές τις εξαγωγές, με δεδομένο ότι παρά τις δραματικές αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι γειτονικές αγορές τις τελευταίες ημέρες παραμένουν ακριβότερες.
Ειδικότερα, χθες Καθαρά Δευτέρα οι εξαγωγές έφτασαν τις 26,567 MWh 16,4% προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία τις 5.735 MWh. Αντιστοίχως, προχθές Κυριακή οι εξαγωγές έφτασαν τις 23.981 MWh 14,4% και οι εισαγωγές τις 12.775 MWh. Για σήμερα θα πραγματοποιηθούν εξαγωγές 21.146 MWh 12,2% και οι εισαγωγές μόλις τις 4.833 MWh (2,8%).
Οσον αφορά στην επάρκεια του συστήματος, για την ώρα δεν προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών το ελληνικό σύστημα ανταποκρίθηκε και στο αίτημα της Βουλγαρίας, παρέχοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αέριο στη γειτονική χώρα με αντίστροφη ροή από το σημείο εισόδου του Σιδηρόκαστρου. Ωστόσο, τόσο το Μαξίμου όσο και το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κρύβουν την αγωνία τους.
Κι αυτό διότι με τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές αυξάνονται αναλόγως. Και όταν οι τιμές στις γειτονικές αγορές είναι υψηλότερες από την τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τότε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου της χώρα μας παράγουν περισσότερο, καταναλώνοντας από το αέριο εξισορρόπησης, και σημαντικές ποσότητες ρεύματος εξάγονται.
Όσο λοιπόν και αν είναι δυνατό η ΔΕΠΑ και οι ηλεκτροπαραγωγοί να βρίσκουν LNG, αυτό καταναλώνεται για εξαγωγικές κατευθύνσεις.
Χθες στο ευρωπαϊκό hub της Ολλανδίας οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις έφτασαν στα επίπεδα των 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ έκλεισε στα 215 ευρώ/ MWh. Η πιο ανησυχητική εικόνα ωστόσο αφορά στα μελλοντικά συμβόλαια με παραδόσεις Μαΐου που «κλείδωσαν» ακόμη και στα 210 ευρώ/MWh. Ως συνέπεια ήταν να παρασυρθούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σπάνε όλα τα ιστορικά ρεκόρ.
Στην Ελλάδα διαμορφώνονται σήμερα στα 426,9 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση κατά 52% σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή. Η μέγιστη τιμή, εντός της ημέρας, φτάνει τα 600,07 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τα 210,09 ευρώ/MWh. Ειδικά για την Ελλάδα οι τιμές φαίνεται ότι ενισχύονται και από το ενεργειακό μείγμα, στο οποίο οι ΑΠΕ εμφανίζονται αποδυναμωμένες με 21,86% ενώ έχει ενισχυθεί τόσο το φυσικό αέριο με 48,80%, αλλά και ο λιγνίτης με 18.8%
Στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν σε όλες οι χώρες εκτός της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας οι τιμές ξεπερνούν τα 500 ευρώ, καθοδηγούμενες από το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις δηλώσεις και τα σενάρια για επιβολή νέων κυρώσεων προς την Ρωσία με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν να δηλώνει ότι ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου.
Έτσι, η ακριβότερη τιμή διαμορφώνεται σήμερα στην Ιταλία στην οποία η χονδρεμπορική τιμή φτάνει στα 587,67 ευρώ/ MWh και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh, η Σλοβενία με 561,96 ευρώ/MWh, η Βρετανία με 556,99 ευρώ/MWh, η Αυστρία με 555,45 ευρώ/MWh, η Ισπανία με 544,98 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 544,73 ευρώ/MWh, η Γαλλία με 540,66 ευρώ/MWh, η Ρουμανία με 540,29 ευρώ/MWh και η Σερβία με 538,98 ευρώ/MWh.
Κάτω των 400 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές στη Γερμανία με 487,57 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία με 429,29 ευρώ/MWh.
Η μοναδική χώρα στην οποία η τιμή παραμένει κάτω από τα 200 ευρώ και ειδικότερα στα 171,9 ευρώ/MWh είναι η Πολωνία.
www.worldenergynews.gr