Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στην υψηλότερη τιμή του από το 2008 τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων για ελλείψεις εφοδιασμού, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξέταζαν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι προοπτικές ταχείας επιστροφής του ιρανικού αργού στις αγορές υποχώρησαν.
Στην τελευταία του σύνοδο στις 2 Μαρτίου, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και οι συμμαχικοί παραγωγοί επεμείναν στο σχέδιο για μέτρια αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο και αγνόησαν την κρίση στην Ουκρανία στις συνομιλίες τους.
"Το πρόβλημα είναι ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική του ΟΠΕΚ. Δεν έχει καμία σχέση με το έλλειμμα προσφοράς (παραγωγής)", είπε μια από τις πηγές σύμφωνα με το Reuters.
"Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους για την τρέχουσα τιμή. Ο OPEC ή ο OPEC+ δεν έχουν καμία σχέση με όλους τους λόγους που οδηγούν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα", είπε η πηγή.
Κυρώσεις και εξαγωγές
Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας έχουν διαταράξει το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, με πολλούς αγοραστές να αποφεύγουν τα βαρέλια από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, ακόμη και όταν οι εξαγωγές ενέργειας έχουν εξαιρεθεί από τα δυτικά μέτρα.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων παγκοσμίως με εξαγωγές περίπου 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Ο ΟΠΕΚ + έχει σταδιακά χαλαρώσει τις περικοπές ρεκόρ παραγωγής το 2020 ως απάντηση στην κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας, ενισχύοντας την προσφορά κατά 400.000 bpd κάθε μήνα, αλλά έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των καταναλωτών για μεγαλύτερη αύξηση.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η συνολική προσφορά και ζήτηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παρέμεινε ισορροπημένη.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν σε καλό δρόμο», είπε άλλη πηγή του ΟΠΕΚ+. «Υποθέτω ότι το αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης ήταν σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, ότι ο όμιλος σκέφτεται καθαρά να εξισορροπήσει την αγορά στην απόφασή του».
Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου αυτή τη στιγμή, με το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον δυναμικότητας να διατίθεται στα κράτη του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
www.worldenergynews.gr