Ενέργεια

Η Ιταλία παγώνει τη χρηματοδότηση στο ρωσικό Arctic LNG 2

Η Ιταλία παγώνει τη χρηματοδότηση στο ρωσικό Arctic LNG 2

Η Ιταλία επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο εργοστάσιο φυσικού αερίου, το οποίο ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Ιταλία να αναστείλει το μερίδιό της στη χρηματοδότηση του έργου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων Arctic LNG 2 υπό την ηγεσία της ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek σύμφωνα με το Reuters την Τρίτη.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα για να απομονώσουν την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας μετά την επίθεση στην Ουκρανία.
Ο ενεργειακός τομέας έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει, αλλά οι κυρώσεις που στοχεύουν τη βιομηχανία παραμένουν στο τραπέζι, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων ώθησε την Ιταλία να επανεξετάσει το δάνειό της στο εργοστάσιο φυσικού αερίου, το οποίο οι πηγές ανέφεραν ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιταλική κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP) και ο ρωσικός βραχίονας της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Intesa Sanpaolo συμφώνησαν τις τελευταίες εβδομάδες να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του έργου της Novatek.
Το δάνειο επρόκειτο να είναι εγγυημένο από την SACE, τον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων της Ιταλίας, ο οποίος έχει ήδη ασφαλίσει έργα και επενδύσεις αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι το δάνειο δεν είχε εκταμιευθεί και ότι η CDP και η Intesa θα παραμείνουν αυστηρές δεδομένης της κατάστασης - καθώς εντάσσονται σε μια σειρά εταιρειών που περιορίζουν τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Οι συζητήσεις για την τύχη του δανείου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Intesa, του CDP, της SACE και του Υπουργείου Οικονομικών. Προς το παρόν, η συμφωνία παραμένει σε ισχύ ανέφερε άλλη πηγή.

Ενίσχυση παραγωγής

Η Ιταλία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από τα 3,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το Arctic LNG 2 αναμενόταν να ξεκινήσει το 2023 και να φτάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα σχεδόν 20 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως το 2026.
Η Novatek ανακοίνωσε τον Νοέμβριο δανειακές συμβάσεις με ξένες και ρωσικές τράπεζες ύψους 9,5 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας την εξωτερική χρηματοδότηση που απαιτείται για το έργο.
Μέτοχοι του Arctic LNG 2 είναι η Novatek (60%), η TotalEnergies (10%), η κινεζική CNPC (10%) και η CNOOC (10%), καθώς και η Japan Arctic LNG (10%), μια κοινοπραξία της Mitsui & Co. και JOGMEC.

Εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασαν πέρυσι ανησυχία για πιθανή υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ για το Arctic LNG 2, το οποίο, όπως είπαν, δεν ήταν συμβατό με τους κλιματικούς στόχους.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης