Ενέργεια

Η Ρωσία σταμάτησε την αποστολή υγραερίου στην Ουκρανία

Η Ρωσία σταμάτησε την αποστολή υγραερίου στην Ουκρανία

Η ρωσική Gazpromtrans να λαμβάνει παραγγελίες για μεταφορά υγραερίου (LPG)

Η Gazpromtrans, θυγατρική της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom που είναι υπεύθυνη για τις σιδηροδρομικές αποστολές, σταμάτησε να λαμβάνει παραγγελίες για μεταφορά υγραερίου (LPG) στην Ουκρανία από τις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημείωμα που εστάλη στους πελάτες της και επικαλειται το Reuters.

Το σημείωμα ανέφερε τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως αιτία της κίνησης αυτής.
«Λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία και για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι (όπως) ζημιές σε σιδηροδρομικές αυτοκινητάμαξες που ανήκουν στην Gazpromtrans... η εταιρεία πρέπει να αναστείλει τη λήψη παραγγελιών για αποστολές όγκων στην Ουκρανία από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι νεωτέρας», ανέφερε το σημείωμα.
Η εταιρεία ζήτησε από τους πελάτες της να εξετάσουν άλλους προορισμούς για τις προμήθειές τους.

Οι εντάσεις σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί απότομα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διατάγματα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ελέγχονται από το 2014 από φιλορώσους αυτονομιστές.

Eκπλήρωση παραγγελιών

Η εταιρεία ανέφερε στο έγγραφο ότι θα εκπληρώσει παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει και επιβεβαιωθεί, αλλά ζήτησε πλήρη αποζημίωση εάν προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στην περιουσία της κατά τις παραδόσεις.
Οι περισσότερες προμήθειες υγραερίου στην Ουκρανία από την Gazpromtrans είναι πωλήσεις spot ή πωλήσεις για άμεση παράδοση, σύμφωνα με traders.
Η ζήτηση για spot είναι επί του παρόντος χαμηλή λόγω εποχιακών παραγόντων, με τις περισσότερες χειμερινές παραγγελίες να έχουν ήδη εκπληρωθεί με προθεσμιακές συμβάσεις, αλλά εάν η κατάσταση επιμείνει μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενδέχεται να γίνει αισθητή κάποια έλλειψη προμήθειας υγραερίου στην ουκρανική αγορά, πρόσθεσαν.
Το 2021, η Gazpromtrans απέστειλε 64.000 τόνους υγραερίου στην Ουκρανία, περίπου το 10,7% του συνόλου των ρωσικών προμηθειών καυσίμου στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία σιδηροδρομικών αποστολών στο Refinitiv Eikon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης