Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EDF: Mειώνει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της για το 2022

EDF: Mειώνει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της για το 2022
Σημειώνεται ότη η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπόσχεται «πυρηνική αναγέννηση»

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, μετά από την απόφαση της γαλλικής Electricite de France να μειώσει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της για το 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψη μειώθηκε μεταξύ 295 και 315 TWh από 300 έως 330. Η χαμηλότερη πρόβλεψη παραγωγής μπορεί να τονώσει τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και τις γειτονικές χώρες και να προσθέσει πίεση στα κέρδη της EDF, τα οποία ήδη υπονομεύονται από το ανώτατο όριο τιμών που εισήγαγε η γαλλική κυβέρνηση.

Επιπλέον, στα 80,3 ευρώ/MWh βρίσκεται ο δείκτης TTF για τα συμβόλαια Μαρτίου, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,89%.Τα συμβόλαια Απριλίου ενισχύονται 1,27% στα 79,4 ευρώ/MWh και τα αντίστοιχα του Μαίου +0,9% στα 78,54 ευρώ/MWh.

Ο διχασμός

Είναι γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διότι καλούνται να πληρώσουν διογκωμένους λογαριασμούς – κι αυτοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω εάν κλιμακωθεί η ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας. Η κρίση δεν αποκάλυψε μόνο τα τρωτά σημεία του εφοδιασμού της Ευρώπης, αλλά και τις παγιωμένες πολιτιστικές και πολιτικές διχογνωμίες σχετικά με την πυρηνική βιομηχανία και την αποτυχία διαμόρφωσης ενός συλλογικού οράματος.

Η Κίνα προχωράει γρήγορα στην πυρηνική ενέργεια για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα με συνολικό αριθμό αντιδραστήρων, ο οποίος τείνει να ξεπεράσει εκείνον των ΗΠΑ με τους περισσότερους παγκοσμίως.

Η Ρωσία ετοιμάζει νέους σταθμούς εντός συνόρων και περισσότερους από 20 αντιδραστήρες που έχουν επιβεβαιωθεί ή προγραμματιστεί για κατασκευή και εξαγωγή. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται ποτέ να δούμε συναίνεση σε ολόκληρη την Ευρώπη ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, πόσο μάλλον την κατασκευή νέων», δήλωσε ο Πίτερ Οσμπαλντστόουν, διευθυντής ερευνών για την ενέργεια και τις ΑΠΕ στη Wood Mackenzie. «Υπάρχει μεγάλη πόλωση και απαιτείται εθνική ενεργειακή πολιτική για μια παρατεταμένη περίοδο για να στηριχθούν νέες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια».

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπόσχεται «πυρηνική αναγέννηση». Η Βρετανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα εργοστάσια στην αναζήτηση καθαρότερων και πιο αξιόπιστων πηγών ενέργειας. Η Ολλανδία θέλει να προσθέσει περισσότερη δυναμικότητα, η Πολωνία επιδιώκει επίσης να ενταχθεί στο πυρηνικό κλαμπ και η Φινλανδία θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια εντός Φεβρουαρίου  από το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το Βέλγιο και η Ισπανία ακολουθούν το παράδειγμα της Γερμανίας στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, αν και με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Η Αυστρία απέρριψε την πυρηνική ενέργεια σε δημοψήφισμα το 1978. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται σημαντική για την επίτευξη μηδενικών ρύπων. Μόλις κατασκευαστούν, οι αντιδραστήρες παρέχουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει 500 δισ. ευρώ στην πυρηνική ενέργεια τα επόμενα 30 χρόνια για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να πετύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης