Ενέργεια

Τι ζητά το Κατάρ από την ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου - Συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Τι ζητά το Κατάρ από την ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου - Συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Θέλει εγγυήσεις για την μη μεταπώληση φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες

Σχετικά Άρθρα
Το Κατάρ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει τη μεταπώληση φυσικού αερίου εκτός ΕΕ, ώστε οι μεγάλοι προμηθευτές να μπορούν να παρέχουν φυσικό αέριο σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και να αποτρέψουν μια βραχυπρόθεσμη κρίση σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Το Κατάρ υποστηρίζει επίσης ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί έρευνα της ΕΕ για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου του Κατάρ, ώστε η ΕΕ να εξαρτάται λιγότερο από πωλήσεις spot και περισσότερο από μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και των μεγάλων προμηθευτών βρίσκονται στον πυρήνα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ. Η ΕΕ θεωρεί ότι το ελεύθερο εμπόριο φυσικού αερίου είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά οι μεγάλοι παραγωγοί και ορισμένοι καταναλωτές φυσικού αερίου λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών συχνά προκάλεσαν καταστροφές και οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησαν από το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου να μελετήσουν εάν μπορούν να προμηθεύουν επιπλέον αέριο στην Ευρώπη εάν διαταραχθούν οι ρωσικές ροές.
Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει περίπου 120.000 στρατιώτες κοντά στη γείτονά της, αρνείται τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία και κατηγορεί τη Δύση ότι εντείνει τις εντάσεις.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οποιαδήποτε διακοπή θα επιδεινώσει μια υπάρχουσα ενεργειακή κρίση που προκαλείται από μια παγκόσμια έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και το Κατάρ δεν διαθέτει αρκετό εφεδρικό αέριο, έχει κάνει γνωστό ότι θα ήταν πρόθυμο να εκτρέψει ορισμένες ποσότητες από την Ασία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ντόχα δεν έχει ακόμη προχωρήσεις σε εκτροπή των αποστολών, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων με διεθνείς εταίρους για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Μακροχρόνιες συμβάσεις

Πιθανές προμήθειες έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη θα συζητηθούν σε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα μεταξύ του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμίρης μίλησε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες του Κατάρ ενδέχεται να εμποδίζουν τις ελεύθερες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Ντόχα πιστεύει ότι ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με το Κατάρ και άλλους αντί για τις πιο δαπανηρές συμβάσεις spot ή την αναζήτηση βραχυπρόθεσμων λύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε η πηγή. Η Ντόχα θα ήθελε επίσης εγγυήσεις της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη θα εκτρέψουν τυχόν πλεόνασμα LNG μόνο εντός της ΕΕ. «Εάν δεν εφαρμοστούν εγγυήσεις, οι αποστολές έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ θα μπορούσαν να μεταπωληθούν ως αποστολές spot εκτός ΕΕ, παρατείνοντας ουσιαστικά την έλλειψη ενέργειας στην ΕΕ», είπε η πηγή. Πηγές του Κατάρ και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν ότι traders σε ορισμένες χώρες της ΕΕ μεταπωλούν φυσικό αέριο από το Κατάρ εκτός της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε το ράλι τιμών πέρυσι. Μια ροή φορτίων έκτακτης ανάγκης προς την Ευρώπη θα ανέβαζε περαιτέρω τις τιμές και θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο τιμών καθώς οι Ασιάτες αγοραστές ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν φορτία.
Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται περίπου επτά φορές υψηλότερα από τις ΗΠΑ, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινούνται σε πάνω από 30 $ ανά εκατομμύριο βρετανική θερμική μονάδα (mmBtu), σε σύγκριση με μόλις 4 $ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται περίπου $27 ανά mmBtu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης