Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διεθνείς αναλυτές: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενεργειακό «απρόοπτο»

Διεθνείς αναλυτές: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενεργειακό «απρόοπτο»
Συνάντηση με πολύ νόημα μεταξύ ΗΠΑ - Κατάρ και φόντο την εναλλακτική τροφοδότηση φυσικού αερίου

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει «πραγματική οικονομική ζημιά» και ολοκληρωτικό πόλεμο για να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους στην Ουκρανία, δηλώνουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Η Μόσχα από τη μεριά της αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 100.00 στρατιώτες στα σύνορα με τη χώρα. Η Ρωσία σημειώνεται πως απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και έχει αναφέρει ότι θέλει η συμμαχία να περιορίσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.

Βήματα πριν την εισβολή

Ο Samuel Cranny-Evans, ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

"Δεν πρόκειται ακόμη για μια δύναμη εισβολής", δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC και συμπλήρωσε: "Η Ρωσία έχει οικοδομήσει πολύ σκόπιμα αυτήν την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβουμε πότε θα υπάρξει μια δύναμη για εισβολή".

Ο Cranny - Evans υποθέτει ότι η πρώτη πράξη πολέμου θα είναι πιθανότατα πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που θα στοχεύουν βασικές στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές στην Ουκρανία.

Ο Mathieu Boulegue, ερευνητής στο πρόγραμμα "Ρωσία και Ευρασία" του think tank Chatham House ανέφερε την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμοι να εισβάλουν. Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.

Το ενδεχόμενο της ρωσικής εισβολής

Η στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας προφανώς συνεπάγεται σημαντικό κόστος όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, τα πυρομαχικά, τις απώλειες κλπ", δήλωσε στο CNBC ο Henry Boyd, ερευνητής για θέματα άμυνας και στρατιωτικής ανάλυσης στο thinktank IISS. "Το βασικό κόστος της τρέχουσας ανάπτυξης των στρατευμάτων δεν είναι δράση με κόστος, αλλά είναι μια σχετικά βιώσιμη δράση - δεν χρειάζεται να πληρώνει πολλά περισσότερα από τον προϋπολογισμό της για να πετύχει αυτό που επιθυμεί".

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση θα είχε ήδη "επιπτώσεις" στο εσωτερικό της χώρας.

"Έχουμε επίσης ήδη δει τις επιπτώσεις που είχαν οι φήμες για στρατιωτική δράση και οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις στο χρηματιστήριο", τόνισε και συμπλήρωσε: "Επομένως, νομίζω ότι θα δούμε, έμμεσα, κάποιο επίπεδο σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου για τη δράση που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής". Η χρηματοδότηση και οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένες πρόσφατες στρατιωτικές εκστρατείες - όπως η υπό δυτική ηγεσία αεροπορική εκστρατεία στη Λιβύη - μπορεί να "ωχριούν σε σύγκριση" με αυτά που θα χρειαζόταν να δαπανήσει η Ρωσία σε μια σημαντική χερσαία εισβολή, σύμφωνα με τον Boyd.

Η «προέκταση» του φυσικού αερίου

Η εξάρτηση της Δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία ως τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου είναι μια σοβαρή ανησυχία και η ήπειρος πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των προμηθειών της, προειδοποίησε την Κυριακή (30/1) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Σύμφωνα με το RT, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει και αν επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν.

«Ανησυχούμε για την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη γιατί δείχνει την ευπάθεια της υπερβολικής εξάρτησης από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι πρέπει να εργαστούμε και να επικεντρωθούμε στη διαφοροποίηση των προμηθειών», είπε ο Stoltenberg. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ΕΕ εισάγει το 41,1% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, καθώς και το 26,9% του αργού πετρελαίου της.

Η κρίσιμη συνάντηση

Ο Joe Biden υποδέχεται σήμερα τον εμίρη του Κατάρ, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τη διαμάχη για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων διπλωματικών και εμπορικών ζητημάτων.

Κατά τη συνάντησή τους, θα συζητηθεί το θέμα της "διασφάλισης της σταθερότητας της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας", σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, τη στιγμή όπου η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές εάν ποτέ υπάρξει έλλειψη ρωσικού αερίου στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το εμιράτο του Κόλπου έχει τεράστια αποθέματα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης