Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί φέτος, καθώς οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές καθιστούν τον άνθρακα πιο ανταγωνιστικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η αύξηση της ζήτησης στην Ασία μπορεί να επιβραδυνθεί, μεταδίδει σήμερα το Reuters.
Πέρυσι, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 5,5% στα 552 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4,5% φέτος στα 527 bcm, εν μέρει λόγω της μειωμένης καύσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% από το 2021, ανέφερε ο IEA στην τριμηνιαία έκθεσή του για την εν λόγω αγορά.
Οι αναφορές της έκθεσης
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί εν μέσω της ισχυρής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά της έναντι της παραγωγής με καύση άνθρακα», αναφέρει η έκθεση.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία σκαρφάλωσαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, ενώ οι τιμές των ΗΠΑ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, λόγω της μειωμένης προσφοράς, των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης, των διακοπών υποδομής και του ανταγωνισμού για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Υψηλές τιμές άνθρακα
Σημειώνεται ότι αν και οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα εκτινάχθηκαν, δεν έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τιμών φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη, οι χαμηλότερες από τις συνηθισμένες προμήθειες αγωγών από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού σε περίπτωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία, συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα φέτος και εξακολουθούν να δίνουν κίνητρα για περισσότερη χρήση άνθρακα σε χώρες που έχουν την δυνατότητα να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Στην Ασία, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5% της ανάπτυξης στα 950 bcm φέτος. Η κινεζική ζήτηση εκτινάχθηκε κατά 12% πέρυσι εν μέσω ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα μπορούσε να μετριάσει την ανάπτυξη στο 8% στα 394 bcm φέτος λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και των πιο φυσιολογικών εποχικών καιρικών συνθηκών.
Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% φέτος, μετά από αύξηση 5% το 2021. Στη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 0,9% πέρυσι και προβλέπεται αύξηση περίπου 1% φέτος στα 1.091 bcm.
www.worldenergynews.gr