Εξοικονομώ

Λιγότερη φόρτιση, αλλά μεγαλύτερη - έως και 60% - διάρκεια λειτουργίας laptops και κινητών

Λιγότερη φόρτιση, αλλά μεγαλύτερη - έως και 60% - διάρκεια λειτουργίας laptops και κινητών
Η ελάττωση της φωτεινότητας της οθόνης, η προσωρινή απενεργοποίηση ενεργοβόρων προγραμμάτων και η φόρτιση της μπαταρίας πριν εξαντληθεί πλήρως είναι ορισμένα από τα «κόλπα» που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνουν την αυτονομία laptops, κινητών και tablets
Σίγουρα έχετε βιώσει και εσείς, τουλάχιστον μία – αν όχι και τις δύο – από τις παρακάτω δυσάρεστες καταστάσεις: Είτε η μπαταρία του κινητού εξαντλείται τη στιγμή ακριβώς που περιμένετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα, είτε ο φορητός σας υπολογιστής κλείνει λίγο πριν ολοκληρώσετε την εργασία που κάνατε, μιας και άδειασε η μπαταρία του.
Και αυτά ενώ βρίσκεται εκτός σπιτιού ή γραφείου και παράλληλα δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο για την επαναφόρτισή τους.
Για να μην ξαναβρεθείτε λοιπόν στην ίδια θέση, το μόνο που χρειάζεται είναι να λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας για να μην ξεμείνετε από μπαταρία, χωρίς ασφαλώς να χρειαστεί να κουβαλάτε πάντα μαζί σας μια εφεδρική.
Με ορισμένα «κόλπα» που μπορεί εύκολα και ανέξοδα να κάνει ο καθένας μας, είναι δυνατόν να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την επιμήκυνση του διαστήματος αυτονομίας της μπαταρίας του laptop, του smartphone ή του tablet.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης, οι προτεινόμενες τεχνικές μπορούν να αυξήσουν μέχρι και 60% τη χρονική περίοδο ομαλής λειτουργίας των συγκεκριμένων συσκευών χωρίς να χρειαστεί να γίνει καμία επιπλέον φόρτιση των μπαταριών τους.
Αντίθετα, οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό του χρόνου φόρτισης των μπαταριών προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα και να μην χρειαστεί να αντικατασταθούν, γεγονός που οδηγεί τόσο σε εξοικονόμηση ενέργειας όσο και σε λιγότερα έξοδα.

Φορητός υπολογιστής

Για να παρατείνουμε κατά το δυνατόν τη λειτουργία του φορητού υπολογιστή χωρίς να χρειαστεί να τον συνδέσουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από τεχνικές που περιορίζουν τη σπατάλη της ενέργειας που έχει αποθηκεύσει η μπαταρία του.
Οι βασικότερες από αυτές τις τεχνικές είναι οι εξής:  
•    Κάνουμε ανασυγκρότηση (defragment) του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Όπως είναι γνωστό, όσο πιο γρήγορα δουλεύει ο σκληρός δίσκος, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει ο υπολογιστής. Στην περίπτωση που τα αρχεία βρίσκονται σε ένα ενιαίο κομμάτι, ο σκληρός δίσκος τα ανακτά πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συμβαίνει αν αυτά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια και διάσπαρτα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ο σκληρός δίσκος αναγκάζεται να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο για να τα ανακτήσει, καταναλώνοντας μεγαλύτερη ενέργεια.
•    Μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης. Η λειτουργία της οθόνης καταναλώνει από μόνη της αρκετή ενέργεια, ενώ το επίπεδο φωτεινότητάς της αυξάνει ανάλογα την κατανάλωση. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο  φορητός υπολογιστής υποστηρίζει χαμηλής κατανάλωσης λειτουργία για τον επεξεργαστή, τη χρησιμοποιούμε.  
•    Ελέγχουμε αν «τρέχουν» προγράμματα στο παρασκήνιο. Ο χρήστης πολλές φορές «κατεβάζει» προγράμματα που δεν χρησιμοποιεί στη συνέχεια, αλλά ωστόσο αυτά συνεχίζουν να «τρέχουν» χωρίς μάλιστα να εμφανίζονται στην οθόνη. Οπότε είναι σκόπιμο να κάνουμε έλεγχο και να κλείνουμε τα περιττά προγράμματα, αφήνοντας στον υπολογιστή μόνο τα απολύτως απαραίτητα και εκείνα που χρησιμοποιούμε συχνά.
•    Περιορίζουμε τις εξωτερικές συσκευές που συνδέονται στον laptop. Συσκευές USB και WiFi κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, οπότε είναι σκόπιμο να τις αποσυνδέσουμε όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Επίσης, αποφεύγουμε να φορτίζουμε συσκευές όπως το κινητό μέσω του υπολογιστή, καθώς έτσι αποφορτίζεται πολύ γρήγορα η μπαταρία του.


•    Χρησιμοποιούμε τη μνήμη RAM όταν «τρέχουν» προγράμματα με υψηλές απαιτήσεις μνήμης. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η χρήση της «εικονικής μνήμης» του υπολογιστή, η οποία θέτει σε λειτουργία τον ενεργοβόρο σκληρό δίσκο.
•    Καθαρίζουμε τις «επαφές» της μπαταρίας του laptop κάθε τρεις μήνες περίπου. Οι καθαρές κεφαλές εξασφαλίζουν την σωστή και αποδοτική μεταφορά ενέργειας από την μπαταρία στον υπολογιστή. Για το καθάρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πανάκι με λίγο οινόπνευμα.
•    Δεν αφήνουμε αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα τη μπαταρία του υπολογιστή, ενώ είναι φορτισμένη. Φροντίζουμε να τη χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο.  
•    Δεν αφήνουμε τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-On) να αποφορτιστούν πλήρως.
•    Προτιμούμε την λειτουργία hibernation από αυτήν του Stand – by. Η εν λόγω λειτουργία εξοικονομεί σημαντική ενέργεια, ενώ δίνει τη δυνατότητα να κλείνουμε τον υπολογιστή και όταν τον ανοίγουμε ξανά να βρίσκουμε την οθόνη όπως πριν. Επιπλέον, ο υπολογιστής κλείνει πιο γρήγορα και ανοίγει σε 50% λιγότερο χρόνο.
•    Διατηρούμε τη θερμοκρασία του laptop σε θερμοκρασία δωματίου. Σημειώνεται πως οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν λιγότερο αποδοτική τη λειτουργία του σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, καθαρίζουμε το εσωτερικό και τους αεραγωγούς του υπολογιστή, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα και να διατηρείται σε λογικά επίπεδα η θερμοκρασία του χωρίς να υπερθερμαίνεται.
•    Επιλέγουμε εκείνες τις ρυθμίσεις από τον Πίνακα Ελέγχου που αφορούν στην ενεργειακή διαχείριση του συστήματος. Με τις απαραίτητες ρυθμίσεις μπορούμε να πετύχουμε άμεσα εξοικονόμηση ενέργειας.
•    Περιορίζουμε τις εργασίες στον υπολογιστή στις απολύτως απαραίτητες.  Όταν εκτελούμε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα και ιδίως εκείνα που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας είναι σίγουρο πως η μπαταρία θα αδειάσει γρήγορα. Προγράμματα επεξεργασίας κειμένου ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι λιγότερο απαιτητικά σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας από ένα παιχνίδι ή ένα DVD.
Καλό είναι, επίσης, όταν το laptop είναι συνδεδεμένο στη πρίζα και η μπαταρία του έχει φορτιστεί στο 100%, να το αποσυνδέουμε άμεσα.
Εάν συνεχίσουμε να το έχουμε στη πρίζα μετά τη μέγιστη φόρτιση, η απόδοση της μπαταρίας μειώνεται σταδιακά με τα χρόνια.
Αυτό συμβαίνει γιατί η φόρτιση της μπαταρίας (ακόμη κι όταν έχει φορτιστεί πλήρως) δεν σταματά όσο παραμένει σε σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να περιορίζεται η αποδοτικότητα της και εν τέλει να καταστρέφεται.

Κινητό τηλέφωνο και tablet

Η διάρκεια της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου και του tablet εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο χρήσης του.
Το «κατέβασμα» εφαρμογών, η παρακολούθηση βίντεο, τα παιχνίδια και οι κινούμενες «ταπετσαρίες» στην οθόνη μπορούν να αποφορτίσουν τη μπαταρία μέσα σε ελάχιστη ώρα.
Ωστόσο, αν κάνουμε μια λογική χρήση του τηλεφώνου ή του tablet και εφαρμόζουμε ορισμένες πρακτικές είναι δυνατόν να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τέτοια που να μη χρειαστεί να φορτίσουμε τη μπαταρία του περισσότερες από μια φορά την ημέρα.
Ειδικότερα:
•    Μειώνουμε το επίπεδο φωτεινότητα της οθόνης. Η οθόνη, ιδίως όταν η φωτεινότητά της είναι στο 100% καταναλώνει σημαντικό μέρος της αποθηκευμένης ενέργειας. Μπορούμε, λοιπόν, να ορίσουμε τη φωτεινότητα στο 25% και να την αυξάνουμε για περιορισμένη διάρκεια μόνο όταν είναι απαραίτητο.
•    Απενεργοποιούμε τη χρήση δεδομένων - internet παρόχου, το wifi, το bluetooth, το NFC και τη «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας», ενώ τα ενεργοποιούμε μόνο όταν και για το διάστημα που τα χρειαζόμαστε. Δεν ξεχνάμε μετά το πέρας της όποιας εργασίας να τα απενεργοποιούμε εκ νέου.
•    Θέτουμε εκτός λειτουργίας τον αυτόματο συγχρονισμό εφαρμογών. Έτσι, δεν συγχρονίζει από μόνη της καμία εφαρμογή, πράγμα που καταναλώνει ενέργεια συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τον συγχρονισμό τον κάνουμε όποτε θέλουμε εμείς (π.χ. πατάμε ανανέωση για να λάβουμε τα νέα email που έφτασαν τις δύο τελευταίες ώρες στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο). Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε να υπάρχει αυτόματος συγχρονισμός σε μία μόνο εφαρμογή που μας είναι απαραίτητη και να απενεργοποιήσουμε όλες τις υπόλοιπες.


•    Δεν χρησιμοποιούμε – τουλάχιστον όταν δεν είναι αναγκαίο – το δίκτυο 4G/3G (WCDMA). Με το 2G (GSM) δίκτυο το τηλέφωνό μας λειτουργεί κανονικά σε ότι αφορά στις τηλεφωνικές κλήσεις, χωρίς η συσκευή να αναζητά διαρκώς για καλύτερο σήμα που απαιτεί κατανάλωση ενέργειας.
•    Αποφεύγουμε να βάζουμε ως φόντο στην οθόνη κινούμενα wallpapers. Οι εν λόγω «ταπετσαρίες» καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Αντίθετα, η χρήση ως φόντου φωτογραφιών στις οποίες κυριαρχεί το μαύρο χρώμα διατηρούν  σε χαμηλά επίπεδα τη φωτεινότητα της οθόνης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας.
•    Χρησιμοποιούμε ενσύρματα ακουστικά τόσο για την ομιλία στο τηλέφωνο όσο και για την ακρόαση μουσικής. Σημειώνεται πως τα ενσύρματα ακουστικά απενεργοποιούν τα μεγάφωνα της συσκευής και χρειάζονται λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα μεγάφωνα για να λειτουργήσουν.
•    Κλείνουμε τη δόνηση ως μέσο ειδοποίησης μιας κλήσης ή ενός μηνύματος. Η δόνηση καταναλώνει αρκετή ενέργεια οπότε είναι σκόπιμο να την ενεργοποιούμε μόνο όταν είναι αναγκαίο.
•    Προσέχουμε το κινητό τηλέφωνο ή το tablet να μην εκτίθενται είτε σε χαμηλές είτε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε μείωση της απόδοσης της μπαταρίας τους. Ιδανική θερμοκρασία είναι από 5 έως 35 βαθμοί Κελσίου, καθώς έτσι δεν επηρεάζεται η λειτουργία τους.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, επίσης, στον τρόπο φόρτισης της μπαταρίας, μιας και από αυτόν εξαρτάται σε ένα σημαντικό βαθμό η αυτονομία της.
Είναι λοιπόν σκόπιμο να μην περιμένουμε να αδειάσει τελείως η μπαταρία για να τη φορτίσουμε, αλλά να το κάνουμε όταν το ποσοστό φόρτισής της πέσει στο 30%.
Επιπλέον, αποφεύγουμε να φορτίσουμε μέχρι το 100%, αφού με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 90% (92 – 94%) η μπαταρία είναι ήδη πλήρως φορτισμένη.
Έτσι, δεν καταναλώνουμε άσκοπα περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Καλό είναι, τέλος, να μην έχουμε συνδεδεμένο τον φορτιστή στο κινητό τηλέφωνο ή το tablet για διάστημα περισσότερο από δύο ώρες, καθώς εκτιμάται πως περισσότερες από δύο ώρες φόρτιση καταστρέφουν σταδιακά τη μπαταρία, μειώνοντας το χρονικό διάστημα της αυτονομίας της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης