Εξοικονομώ

Τα «πρέπει» ενός νοικοκυριού για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Τα «πρέπει» ενός νοικοκυριού για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχει μαγική λύση
Με την ενεργειακή κρίση να έχει βάλει «φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών, η εφαρμογή καλών πρακτικών για εξοικονόμηση, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Πρόκειται για απλές πρακτικές, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών και να τους εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Βέβαια, για να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια, βασική προϋπόθεση αποτελεί να υιοθετήσει μια νέα και διαφορετική νοοτροπία.

Για τα μέτρα που μπορούν να «αμβλύνουν» το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Άγις Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει άλλη πιο ουσιαστική παρέμβαση και βαθιά τομή από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».Οι πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα παλιότερα κτίρια είναι σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αναδρομική θερμομόνωση και η αντικατάσταση κουφωμάτων. Είναι παρεμβάσεις, που, όπως αναφέρει, έχουν αρκετά σημαντικό κόστος, αλλά αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, μειώνοντας τις απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη κατά περισσότερο από 50%. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά στους καταναλωτές την αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ και υπενθυμίζει πως αναμένονται σημαντικά κίνητρα και από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

99_7.jpg

Πως θα πετύχει κάποιος την «πολυπόθητη» εξοικονόμηση ενέργειας;

 
Ο δρ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως «μαγική» συνταγή δεν υπάρχει, προτείνει ωστόσο σειρά πρακτικών που αν τις ακολουθήσει κανείς, θα δει, όπως λέει, σημαντική μείωση στους λογαριασμούς του. Βέβαια, το πόσο κοστοβόρο είναι ενεργειακά ένα κτίριο ή γενικά ένας χώρος, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Έτσι, αν κάποιος κατοικεί, ή εργάζεται σε ένα σύγχρονο και καλά θερμομονωμένο κτίριο της τελευταίας 10ετίας ή 20ετίας, "ακόμη και λαθάκια να κάνει στο χειρισμό και στη λειτουργία των συστημάτων που διαθέτει, η επίπτωση θα είναι σχετικά μικρή". Στην περίπτωση αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, το περιθώριο εξοικονόμησης δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.Στον αντίποδα όμως, αν κάποιος κατοικεί ή δουλεύει σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ΄70 και πιο πριν και τα οποία δεν είναι θερμομονωμένα ή διαθέτουν παλαιά συστήματα θέρμανσης, τότε «η εφαρμογή καλών πρακτικών χρήσης των συστημάτων ενέργειας είναι σημαντική, αφού κάθε λάθος πληρώνεται ακριβότερα», όπως επισήμανε.

Ο καθολικός αερισμός του σπιτιού είναι μια πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και σωστά γίνεται καθώς για λόγους υγιεινής οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Παπαδόπουλο, ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται εντατικά, δηλαδή, θα πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 10-15 λεπτά κάθε δύο ή τρεις ώρες, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ' αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.

Σε δεύτερο στάδιο, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης και ότι είναι μεγάλο λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες. «Το σπίτι, ειδικά όταν είναι θερμομονωμένο, δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει εντελώς», εξηγεί και προσθέτει: «Ακόμη και όταν φεύγουμε καλό είναι να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 βαθμούς, να μην χρειαστεί να "κάψει" πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει τον χώρο».

Ως προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με τον δρ. Παπαδόπουλο, είναι μεγάλο λάθος να τα έχουμε καλυμμένα με έπιπλα και καλύμματα, αφού έτσι, μειώνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απόδοσή τους. Συμπληρωματικά, υπάρχουν σκληρά «φύλλα» από ανακλαστικό υλικό που τοποθετούνται ανάμεσα στο θερμαντικό σώμα και τον τοίχο και μειώνουν έτσι τις απώλειες θερμότητας.

Επιπροσθέτως, τα σπίτια που "κοιτούν" προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να τα αφήνουμε να "λιάζονται", καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% των αναγκών μας σε ενέργεια για θέρμανση. Το βράδυ συνιστάται να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν μάλιστα θερμομονωτικές κουρτίνες, που δεν διαφέρουν οπτικά από τις κοινές και μπορούν να τοποθετηθούν επιπρόσθετα, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος ζεστός. Οι θερμομονωτικές κουρτίνες μπορούν να τοποθετηθούν και σε κρύους τοίχους (πχ βορεινούς) για να αμβλυνθεί το πρόβλημα του ψύχους.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά στα νοικοκυριά να κάνουν συντήρηση του καυστήρα κάθε χρόνο αλλά να... μην «βάζουν χέρι» από μόνοι τους στις ρυθμίσεις του συστήματος. Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά καίει έως και 20% περισσότερο και δεν αποδίδει όσο πρέπει. Επίσης, ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά, είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα κι αυτό δυσκολεύει το σύστημα να ανταποκριθεί.

Στα σπίτια που θερμαίνονται με κλιματιστικά (που στην πραγματικότητα είναι αντλίες θερμότητας), πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι όσο υψηλότερη είναι η ζητούμενη θερμοκρασία τόσο η κατανάλωση αυξάνεται δυσανάλογα. Επομένως, όχι πάνω από 24 ή 25 βαθμούς. Για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, η λύση είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, η χρήση των οποίων μπορεί να καλύψει ηλιακά έως και το 80% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό.

54444.jpg

«Έξυπνο σπίτι»


Το πλυντήριο επιλέγει το πιο οικονομικό πρόγραμμα πλύσης ρούχων. Ο φούρνος αναγνωρίζει το φαγητό που είναι έτοιμο για ψήσιμο και προγραμματίζει να είναι έτοιμο σε 45 λεπτά. Ο θερμοστάτης του σπιτιού ρυθμίζει τη θερμοκρασία στις προτιμήσεις των ενοίκων του. Οι λάμπες ανάβουν μόλις πέσει το φως του ηλίου. Όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση!

Μια εικόνα, όχι από το μέλλον αλλά από το σήμερα, μιας κατοικίας 105 τμ από το κέντρο της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες της οποίας αποφάσισαν να επενδύσουν στο έξυπνο κόσμο που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα δίκτυα 5G.

Οι καταναλωτές, εκτός από την προσπάθεια που κάνουν για περιορισμό της κατανάλωσης στο πλαίσιο του εφικτού, την αναζήτηση τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων θέρμανσης, την αναζήτηση πάροχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, συνδυαστικά με άλλες προσφορές, αντιλαμβάνονται πως η επένδυση στις νέες τεχνολογίες οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης του ενεργειακού κόστους ενός νοικοκυριού.

Στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό το τίτλο Energy2Heat2021, στελέχη μεγάλων ομίλων λιανικής ανάφεραν πως διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά μια σειρά έξυπνων συσκευών που η χρήση τους οδηγεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ένας μέσο νοικοκυριό, εκτός από τα μεγάλα οφέλη στο περιβάλλον. Όλες οι συσκευές που διατίθενται σε τιμές που γίνονται ολοένα και πιο προσιτές σε ένα μέσο νοικοκυριό διαθέτουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας

Ενδεικτικά αναφέρονται έξυπνοι θερμοστάτες που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης μιας κατοικίας έως και 30%. Οι έξυπνοι θερμοστάτες ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στον θερμοστάτη να ανάβει τα σώματα και τα κλιματιστικά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τα απενεργοποιεί όταν δεν είναι κανείς σπίτι.

Επίσης σημαντική μείωση ενέργειας έχουν οι έξυπνες λάμπες LED καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από απόσταση μέσω κινητού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με εξοικονόμηση νερού με την χρήση έξυπνου αισθητήρα διαρροής νερού στο νεροχύτη, το νιπτήρα και το πλυντήριό καθώς κάθε φορά που εντοπίζεται διαρροή νερού, στέλνεται μήνυμα στο κινητό και κλείνει η παροχή.

Εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι έξυπνες πρίζες καθώς έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου στην περίπτωση αυτή να διακόψουν αυτόματα την παροχή ενέργειας. Φυσικά και το έξυπνο ψυγείο συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας καθώς με ενσωματωμένες τεχνολογίες δίνει πληροφορία στο καταναλωτή για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται το ψυγείο να ανοιγοκλείνει.

Ένας έξυπνος κόσμος γεννιέται που δίνει πλέον τη δυνατότητα ακόμη και σε ένα μέσο νοικοκυριό να αναζητήσει λύσεις πέραν των παραδοσιακών (πχ επιδοτήσεις θέρμανσης κλπ) προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις διατηρώντας το βιοτικό του επίπεδο σταθερό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης