Ενέργεια

«Μαύρος» ο Σεπτέμβριος για τα αποθέματα άνθρακα των ΗΠΑ - Η σύγκριση με το αρνητικό 1978

«Μαύρος» ο Σεπτέμβριος για τα αποθέματα άνθρακα των ΗΠΑ - Η σύγκριση με το αρνητικό 1978
Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου παρακολουθούν στενά τα αποθέματα άνθρακα αυτόν τον χειμώνα

Τα αποθέματα άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 80 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Σεπτεμβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1978, σύμφωνα με το eia.gov. Το γεγονός ότι αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχουν βάλει λουκέτο αλλά και ορισμένοι έχουν λιγότερη χρήση, συνεπάγεται τη μείωση των συνολικών αποθεμάτων άνθρακα της χώρας.

Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ακολουθεί συνήθως το εποχιακό πρότυπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η περισσότερη κατανάλωση άνθρακα γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες. Επειδή οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής καταναλώνουν περισσότερο άνθρακα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και τους κρύους μήνες του χειμώνα, τα αποθέματα άνθρακα στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής συχνά φτάνουν σε χαμηλά επίπεδα κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.

Μάλιστα, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα των ΗΠΑ γενικά αποθηκεύουν πολύ περισσότερο άνθρακα από ό,τι καταναλώνουν σε ένα μήνα. Οι φυσικοί περιορισμοί παράδοσης στην αλυσίδα εφοδιασμού περιορίζουν το πόσο γρήγορα οι μονάδες άνθρακα μπορούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

67_15.JPG

Η ανησυχία

Δεδομένης της μακροπρόθεσμης τάσης μείωσης της κατανάλωσης άνθρακα, πολλά ορυχεία στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να κλείνουν. Η μειωμένη παραγωγική ικανότητα και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν δημιουργήσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των γεννητριών με καύση άνθρακα να αναπληρώνουν τα αποθέματα για να διαρκέσουν τον χειμώνα (Οκτώβριος-Μάρτιος).

Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου παρακολουθούν στενά τα αποθέματα άνθρακα αυτόν τον χειμώνα. Η PJM, ο διαχειριστής του δικτύου για το μεγαλύτερο ηλεκτρικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέσπισε προσωρινές αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις ελάχιστες απαιτήσεις αποθέματος για να παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις γεννήτριες με καύση άνθρακα, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ορισμένες μονάδες και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης