Η Ρωσία δεν προκάλεσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αλλά προσπάθησε να επωφεληθεί από την κατάσταση, σύμφωνα με τον Amos Hochstein, ανώτερο σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. «Σίγουρα δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση και στην πραγματικότητα το εκμεταλλεύτηκε», είπε στο CNBC.
Η Ρωσία επέλεξε να μην στείλει επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοπρασίας τον Οκτώβριο.
Η στάση της Ρωσίας
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν υψηλά ρεκόρ τον Οκτώβριο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, των χαμηλότερων από τα συνηθισμένα αποθεμάτων και της περιορισμένης προσφοράς.
Η Ρωσία άρχισε να αντλεί λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Αύγουστο και ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η χώρα περιόριζε την προμήθεια της για να υποστηρίξει την υπόθεση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα παρακάμψει την Ουκρανία και την Πολωνία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Ο αγωγός αναμένει έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών ότι ο Nord Stream 2 δεν είναι σύμφωνος με τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης.
Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Nord Stream 2 θα δώσει στη Μόσχα υπερβολική ισχύ στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το 2020, περίπου το 43% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχονταν από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, το Κίεβο φοβάται ότι η Ρωσία θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα αφαιρέσει τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
«Όπλο» η ενέργεια;
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken δήλωσε προχθές (10/11) σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» τη Ρωσία εάν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο. «Σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή να διαπράξει περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, εμείς και η Γερμανία δεσμευόμαστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», είπε.
Τέλος, από την πλευρά του, ο Hochstein σημείωσε ότι το γεγονός πως οι τιμές ανέβηκαν σε ιστορικά υψηλά σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση που δεν ικανοποιείται και οι παραγωγοί θα πρέπει να φέρουν την προσφορά «πάνω και πέρα από» τις συμβατικές υποχρεώσεις για να μειώσουν τις τιμές. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία, ως προμηθευτής ενέργειας, έχει την ευθύνη να αυξήσει την προσφορά για να βοηθήσει τους εισαγωγείς να διατηρήσουν την κανονική οικονομική δραστηριότητα, ώστε η αύξηση του ΑΕΠ να μην επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. Η Ρωσία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «αξιόπιστος προμηθευτής», αλλά εμμένει στην παροχή μόνο συμβατικών επιπέδων, είπε.
Δεν έχουν παραβιάσει κανέναν νόμο, παραδέχτηκε ο Hochstein. Ωστόσο, είπε ότι φαίνεται ότι η ενεργειακή πολιτική της Μόσχας ήταν «να μην αφήσει ποτέ μια καλή κρίση να πάει χαμένη».
www.worldenergynews.gr