Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπως η COP26, που λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη και θίγει το ζήτημα της επιτακτικής χρηματοδότησης για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, έρευνα του από το Overseas Development Institute διαπίστωσε ότι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, κάθε δολάριο που δανείζεται από μεγάλες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης κινητοποίησε μόνο 37 σεντς ιδιωτικού χρήματος.
Είναι ένα ανησυχητικό ιστορικό, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να επιτευχθεί ο εκτεταμένος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της θερμοκρασίας από άνοδο κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Πολλά από τα χρήματα που έχουν διοχετευθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι στιγμής ήταν με τη μορφή δανεισμού. Μάλιστα, στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι μόνο περίπου 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα που σχετίζονται με το κλίμα δόθηκαν ως επιχορηγήσεις το 2019.
Η πρόταση της BlackRock
Η εταιρεία υποστηρίζει την προστασία των επενδυτών από κινδύνους όπως η «πολιτική σταθερότητα» με τη δημιουργία ειδικών πράσινων επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και την ανάληψη ελάχιστης τιμής για τη ρύπανση. Η προσέγγιση, λέει, θα μπορούσε να αποφέρει τεράστιες αποδόσεις μειώνοντας συνολικά τους παγκόσμιους κλιματικούς κινδύνους.
Η BlackRock αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι είχε συγκεντρώσει 673 εκατομμύρια δολάρια για ένα νέο ταμείο υποδομής για την κλιματική αλλαγή των αναδυόμενων αγορών, υπερβαίνοντας τον στόχο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, η BlackRock θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για αγορές ομολόγων στις αρχές της πανδημίας και έχει καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις απαιτήσεις βιωσιμότητας στους τραπεζικούς κανόνες.
Αυτή η επιρροή έχει σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες επεξεργάζονται τις δικές τους προτάσεις για μεταρρύθμιση, οι οποίες θα ανταγωνίζονται για το ίδιο είδος πολιτικού βάρους που φέρνει η BlackRock. Για παράδειγμα, οι υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν ευάλωτες ομάδες την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους - μια αξιοσημείωτη κίνηση δεδομένου ότι οι χώρες που θέτουν το θέμα τείνουν να τιμωρούνται από τις αγορές και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας λόγω ανησυχιών ότι θα είναι λιγότερο πιθανό να αποπληρώσουν δάνεια.
Καθώς αυτές οι περίπλοκες συζητήσεις συνεχίζονται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μόνο επιδεινώνονται σε όλο τον κόσμο. Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία στις ανεπτυγμένες χώρες τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ενισχύει τα επιτόκια.
www.worldenergynews.gr