Υπογράφεται αύριο το μεσημέρι στις 14/10 στη Μ. Βρετανία το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η υποθαλάσσια αυτή διασύνδεση θα ακολουθήσει ένα από τα δύο ακόλουθα σενάρια.
Είτε θα αποτελέσει συνέχεια της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, άρα θα γίνει η διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, είτε θα γίνει απευθείας η διασύνδεση της Αττικής.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και υψηλής επένδυσης ενεργειακό έργο, το οποίο από πλευράς προγραμματισμού αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στις ευρύτερες υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας, καθώς όπως είναι γνωστό, στο πρόγραμμα είναι και η διασύνδεση με την Κύπρο.
Οι ηλεκτρικές αυτές διασυνδέσεις αποτελούν ενεργειακά έργα του μέλλοντος, τα οποία λόγω της έκτασης αλλά και τους βάθους, στο οποίο θα εκτελεστούν, απαιτούν χρήση εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.Ανοίγουν όμως δρόμους με εξαιρετικές ευκαιρίες επενδυτικές, αναπτυξιακές αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας στη ζώνη της ΝΑ Μεσογείου, που θα οδηγήσουν σε έναν νέο χάρτη με άλματα στην ενεργειακή απόδοση.
Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας αλλά θα επιτρέψει, επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο
Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.
Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.
www.worldenergynews.gr