Τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφονται στις τιμές φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι μετά το ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος των 116,02 ευρώ/MWh στις 5 Οκτωβρίου για συμβόλαιο παράδοσης 28 Οκτωβρίου, χθες το ίδιο συμβόλαιο έκλεισε 88,11 ευρώ/MWh, ενώ τα συμβόλαια Νοεμβρίου στα 87,2 ευρώ/MWh.
Όπως φαίνεται η ανακοπή του ανοδικού ράλι οφείλεται στην αύξηση των παραδόσεων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκυρου ICIS για το χρονικό διάστημα 7-13 Οκτωβρίου δείχνουν να ξεπερνούν το μέσο όρο των ετών 2018-2020 όσο και τον μέσο όρο του 2020.
Ήδη η εικόνα της προσφοράς έχει βελτιωθεί ελαφρά από τις αρχές Οκτωβρίου χάρη στις συνεχείς αφίξεις LNG από τις αρχές του μήνα. Ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει.
Ακόμη και αν υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών αυτό θα γίνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του TTF για τα συμβόλαια Νοεμβρίου 2020, κινούνταν κοντά στα 14,5 ευρώ/MWh.
Σταδιακή αλλά σημαντική πτώση των τιμών των συμβολαίων μέχρι τον Απρίλιο
Εφέτος τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου κινούνται στα 84,4/MWh, ενώ προβλέπεται αποκλιμάκωση για το Φεβρουάριο του 2022 στα 83 ευρώ/MWh, τον Μάρτιο στα 78,6 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο στα 43,5 ευρώ/MWh, δηλαδή διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, όταν η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 20 ευρώ /MWh.
Με βάση αυτά δεδομένα ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου οικιακούς και επιχειρήσεις. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν θα είναι δύσκολο να καλύψουν το σύνολο των αυξήσεων, ενώ ακόμη και η επιπλέον έκπτωση 15% που προανήγγειλαν οι δυο εταιρίες λιανικής της ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι δεν θα είναι αρκετή για να μην αισθανθούν οι καταναλωτές τη διαφορά.
Θα δώσουν στίγμα οι δημοπρασίες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται θα είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ ήδη είναι διπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο.
Επίσης, οι αρμόδιοι φορείς, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας το εφετινό χειμώνα. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν από τον ΔΕΣΦΑ στο διάστημα 18-22 Οκτωβρίου για την κατανομή χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα θα δώσουν το στίγμα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα LNG για την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι για τον Νοέμβριο σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκφόρτωσης του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα προβλέπεται να φθάσουν τρία φορτία της ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ., της Μυτιληναίος 103.397 κ.μ. και ένα της Ήρων 44.313 κ.μ.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμών του ICIS, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αποστολές φορτίων υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, τις τελευταίες ημέρες αναμένονται συνολικά 12 LNG carriers, ενώ το αλγοριθμικό μοντέλο της εταιρίας προβλέπει την άφιξη τεσσάρων ακόμα φορτίων.
Διπλασιάζονται οι εκφορτώσεις
Την περασμένη εβδομάδα κατέπλευσαν σε τερματικά της Ευρώπης 21 πλοία που μετέφεραν υγροποιημένο αέριο και οι εκφορτώσεις έφθασαν στα 161 εκατ. κυβικά μέτρα/ημερησίως κατά μέσον όρο.
Η υψηλότερη ποσότητα, 184 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου/ημερησίως παρατηρήθηκε στις 5 Οκτωβρίου και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Το βασικό σενάριο του ICIS για την περίοδο από 7 ως 13 Οκτωβρίου προβλέπει την εκφόρτωση κατά μέσον όρο 281 εκατ.κμ/ημερα με αιχμή τη χθεσινή ημέρα (Δευτέρα 11 Οκτωβρίου) στα 320 εκατ.κμ/ημέρα, που θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου. Ακόμα και αν ληφθούν υπόψη μόνον οι επιβεβαιωμένες παραδόσεις φορτίων για το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου, η ποσότητα φθάνει στα 264 εκατ κ.μ./ημέρα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα πάντα με την ICIS, η πρόσφατη μεγάλη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στα τοπικά gas hub διαφόρων χωρών της ΕΕ θέτει την Ευρώπη σε ισχυρότερη θέση διεκδίκησης μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά LNG, πράγμα που μπορεί συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης στο επίπεδο της προσφοράς.
www.worldenergynews.gr