Mετά την προσφορά της Ρωσίας να αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο εν μέσω των αυξανόμενων τιμών, οι ειδικοί είπαν ότι ένα πράγμα έχει γίνει απόλυτα σαφές: η Ευρώπη είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό στο έλεος της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια, όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, αναμεταδίδει το CNBC.
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου σημείωσαν νέα υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα - μετά από άνοδο σχεδόν 500% φέτος - με την αυξημένη ζήτηση και τη συμπίεση της προσφοράς να ασκούν πίεση στον τομέα της ενέργειας καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος.
Η ανάγνωση των αναλυτών
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση του Putin έδειξε ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στη Ρωσία, η οποία περιμένει τη Γερμανία να πιστοποιήσει το αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο θα φέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο αγωγός των 11 δισ. δολαρίων έχει πλέον ολοκληρωθεί, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς εφοδιασμούς προκειμένου να εμπλακεί στην περιοχή.
«Ενεργειακός εκβιασμός»
«Η Ευρώπη έχει πλέον γίνει όμηρος της Ρωσίας στον ενεργειακό της εφοδιασμό», δήλωσε ο Timothy Ash, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απίστευτη».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει "κλειδώσει" ενεργειακά την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντάς το ως μια μορφή «ενεργειακού εκβιασμού».
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία απέκλεισε σκόπιμα τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την έγκριση της Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2.
Αν και το Κρεμλίνο διαψεύδει αυτά τα σενάρια, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Alexander Novak σημείωσε την Τετάρτη ότι η αναμενόμενη γερμανική έγκριση του αγωγού θα μπορούσε να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των τιμών.
Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας της Γερμανίας δεν δείχνει κανένα σημάδι έγκρισης του αγωγού, έχοντας αναφέρει ότι πρέπει να δείξει ότι δεν θα παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού περιορίζοντας τους προμηθευτές που τον χρησιμοποιούν, σύμφωνα με το Reuters.
Η επιφυλακτικότητας της ΕΕ
Όπως είναι αναμενόμενο, οι αυξανόμενες τιμές έχουν θέσει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ με τους ηγέτες να ζητούν περισσότερη ενεργειακή ανεξαρτησία - δεδομένου ότι σχεδόν το 90% των προμηθειών του μπλοκ είναι εισαγόμενες, με τη Ρωσία να είναι μία από τις κύριες πηγές εισαγωγών μαζί με τη Νορβηγία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην κατηγορία των επικριτών του αγωγού ανήκουν η Ουκρανία και η Πολωνία, οι οποίες θεωρούν ότι ο αγωγός έχει θα δημιουργήσει ανασφάλεια, αναξιοπιστία και πολιτική κρίση στην Ευρώπη.
Τέλος, οι ειδικοί θεωρούν τη μάχη για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως έναν πόλεμο ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με αμφότερες να διεκδικούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην περιοχή με την προμήθεια φυσικού αερίου (Ρωσία) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΗΠΑ).
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας μακριά από τη Ρωσία.
www.worldenergynews.gr