Στα 650 δισ. ευρώ βλέπει το κόστος της ενεργειακής μετάβασης της Ιταλίας την επόμενη δεκαετία ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης εργοδοτικής ομοσπονδίας Confindustria, όπως μεταδόθηκε από το Reuters «Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης παρέχει μόνο το 6% της επένδυσης που απαιτείται για τη μετάβαση. Σχεδόν το 94% πρέπει να καλυφθεί από εταιρείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Carlo Bonomi
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σημαντικής επιχειρηματικής ένωσης, οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας αλλά και η άνοδος στις τιμές των βασικών μετάλλων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία παγκοσμίως.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση «δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη». Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν το κόστος αυτής της μετάβασης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους καταναλωτές».
Η έκθεση του Bloomberg
Ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει έως και 173 τρισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενεργειακή υποδομή και προμήθεια τα επόμενα 30 χρόνια εάν θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, ανέφερε το BloombergNEF στην έκθεσή του New Energy Outlook 2021 που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.
Αν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προσδοκούν στις τις πολυπόθητες εκπομπές μηδενικών εκπομπών του 2050 που αγωνίζονται να δεσμευτούν τους τελευταίους μήνες, θα χρειαστεί να επενδύσουν μεταξύ 92 τρισεκατομμυρίων και 173 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την BNEF.
Η ενεργειακή μετάβαση που θα ήταν συμβατή με έναν καθαρό-μηδενικό κόσμο το 2050 θα χρειαζόταν ταχεία κλιμάκωση επενδύσεων, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η διαδρομή προς το μηδέν παραμένει ακόμη αβέβαιη».
Σύμφωνα με την BNEF, αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν από περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως προς το παρόν σε «κάπου μεταξύ 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 5,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως κατά μέσο όρο κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες».
www.worldenergynews.gr