Τα μηχανήματα ευρωπαϊκής κατασκευής δεν αναμένεται να είναι οικονομικά ανταγωνιστικά με τον κινεζικό εξοπλισμό τα επόμενα χρόνια και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια, εξηγεί η έκθεση
Η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση στην αγορά για κινεζικές συσκευές ηλεκτρόλυσης για πολλούς λόγους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που ανέθεσε η ολλανδική κυβέρνηση.
Η μελέτη 78 σελίδων, που συντάχθηκε από τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), λέει ότι η Κίνα αυτή τη στιγμή ηγείται παγκοσμίως στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη και έχει σχέδια να εξάγει τις μηχανές της στην Ευρώπη σύμφωνα με το hydrogeninsight.com.
«Ενώ η Ευρώπη προηγείται επί του παρόντος όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν αναμένεται ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων μπορούν να ανταγωνιστούν με τα κινέζικα μέρη όσον αφορά το κόστος», αναφέρει η έκθεση, με τίτλο The EU's China challenge: Rethinking offshore wind and electrolysis στρατηγική.
«Για να εξάγουν οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να καλυφθεί το χάσμα στην ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Με βάση συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, αναμένεται ότι θα χρειαστούν 1-2 χρόνια για να εκπληρώσει η Κίνα τις απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας που καλούνται ήδη να πληρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Αυτό θα επιτρέψει (δυνητικά) στις κινεζικές εταιρείες να εξάγουν στην Ευρώπη σε μεγάλη κλίμακα».
Κλειστή η αγορά της Κίνας
Αλλά προσθέτει ότι ενώ η Κίνα έχει πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά της ΕΕ, «διατηρεί τη δική της αγορά κλειστή» και ότι αυτή η κατάσταση είναι «πιθανότατα να επιμείνει, οδηγώντας σε άνισους όρους ανταγωνισμού και δεσπόζουσα θέση για την Κίνα».
«Μέσω πρόσθετων επιδοτήσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων, κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογιών «κλειδώματος» που μονοπωλεί η Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει να αναπτύξει τις στρατηγικές βιομηχανίες της Κίνας όσο το δυνατόν γρηγορότερα», εξηγεί η έκθεση.
Αυτή η κατάσταση "αφήνει στην ΕΕ δύο μη ελκυστικές επιλογές": αύξηση των εμπορικών φραγμών για να αποτραπεί η εξάρτηση από κινεζικό εξοπλισμό, που πιθανότατα θα αύξανε το κόστος για τους παραγωγούς και τους χρήστες πράσινου υδρογόνου, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς. ή «να επωμιστεί το οικονομικό κόστος και το κόστος εθνικής ασφάλειας μιας αυξημένης κυριαρχίας στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».
Προσθέτει ότι μια κατάρρευση των σχέσεων με την Κίνα είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον, πιθανώς λόγω των εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν ή την κατασκευή νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Σε μια περίοδο κλιμάκωσης στην Ανατολική Ασία, η Κίνα μπορεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση να καταστεί ανίκανη ή απρόθυμη να προμηθεύσει στην ΕΕ σημαντικά εξαρτήματα και τελικά προϊόντα για την ενεργειακή της ασφάλεια», αναφέρει η έκθεση.
Ως εκ τούτου, η TNO συνιστά ότι το εμπόριο με την Κίνα «πρέπει να διεξάγεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού».
«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον περιορισμό της πρόσβασης στην αγορά των κινεζικών μερών».
Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει: να περιορίσει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός ΕΕ σε στρατηγικά ευρωπαϊκά έργα. να διασφαλίσει ότι η κινεζική κρατική ενίσχυση δεν ισοδυναμεί με ντάμπινγκ τιμών ή αθέμιτο ανταγωνισμό· και να διασφαλίσει ότι ο κινεζικός εξοπλισμός τηρεί παρόμοια πρότυπα με αυτά που κατασκευάζονται στην ΕΕ, όπως αξιολογήσεις κύκλου ζωής περιβάλλοντος και ηθικές απαιτήσεις εργασίας.
Το μπλοκ θα πρέπει επίσης να εξετάσει την αύξηση των μη οικονομικών απαιτήσεων για τις δημόσιες προμήθειες εξοπλισμού, όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα, η κυκλικότητα, το αποτύπωμα άνθρακα, και οι συνθήκες εργασίας καθώς και διασφάλιση ότι οι ενημερώσεις λογισμικού για κινεζικά προϊόντα μπορούν να πραγματοποιούνται από εταιρείες της ΕΕ ανεξάρτητα από τον κινέζο προμηθευτή.
Η μελέτη προσθέτει ότι οι «σχετικά ισχυρές» τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ τόσο για συσκευές ηλεκτρόλυσης όσο και για υπεράκτια αιολική ενέργεια θα πρέπει να προστατευθούν και να επεκταθούν.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός
«Ο ανταγωνισμός των Κινέζων παικτών αναμένεται να αυξηθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια», εξηγεί η έκθεση.
«Πρώτον, η υπάρχουσα βιομηχανία πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί, προκειμένου να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη. Σε ορισμένα τμήματα των αλυσίδων εφοδιασμού, ο αριθμός των βασικών παραγόντων στην Ευρώπη είναι περιορισμένος. Εάν ορισμένοι από αυτούς τους παίκτες δεν επιβιώσουν, η ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας μπορεί γρήγορα να πιεστεί και να εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα.
«Δεύτερον, οι υπεράκτιες βιομηχανίες παραγωγής αιολικής ενέργειας και ηλεκτρόλυσης στην ΕΕ πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να διατηρηθεί μια ισχυρή αλυσίδα αξίας, καθώς η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Η τελική σύσταση της TNO είναι η ΕΕ να συνεργαστεί με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα μεγαλύτερο σύνολο εναλλακτικών λύσεων και να καταστεί δυνατή η ταχύτερη μετάβαση σε εναλλακτικές σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού». .
Τα ευρήματα της οργάνωσης θα είναι μουσική στα αυτιά εκείνων των Ευρωπαίων κατασκευαστών ηλεκτρολύτη - συμπεριλαμβανομένων των Thyssenkrupp Nucera, Nel, McPhy και Topsoe - που πέρυσι κάλεσαν την ΕΕ να εισαγάγει απαιτήσεις «Made in Europe» για να τους προστατεύσει από φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές.
Μια τέτοια κίνηση προφανώς εμποδίζεται από τη Γερμανία, δήλωσε πέρυσι στο Hydrogen Insight ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Jorgo Chatzimarkakis.
Η μελέτη TNO ανατέθηκε από το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής και το China Knowledge Network της χώρας, μια οντότητα που συνδέει ειδικούς της Κίνας και διαχέει γνώση στην ολλανδική κυβέρνηση.
www.worldenergynews.gr