Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι επιπτώσεις του ράλυ της τιμής του φυσικού αερίου και οι "μετακινήσεις" μεγάλων πελατών

Οι επιπτώσεις του ράλυ της τιμής του φυσικού αερίου και οι
Εκρηκτικό κοκτέιλ με καύσωνα στο Βόρειο Ημισφαίριο και τιμές ρεκόρ σε φυσικό αέριο και CO2 προοιωνίζουν «καυτό» καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρισμού

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές του φυσικού αερίου, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία λειτουργεί ήδη υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών, περιορισμένης συνεισφοράς των ΑΠΕ και εκτόξευσης των τιμών του CO2.

Στην καταιγίδα που βιώνει η αγορά ηλεκτρισμού τους τελευταίους μήνες έρχεται να προστεθεί και η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου που όλα δείχνουν ότι είναι διατηρήσιμη και θα έχει διάρκεια.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε πολυετή υψηλά επίπεδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο αλλά και στο γεγονός ότι οι traders φυσικού αερίου αναπληρώνουν αποθέματα πριν από τη νέα χειμερινή περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το Ολλανδικό TTF, την Τετάρτη 30/6 διαμορφώθηκε σε 34,6 ευρώ/MWh, ενώ σε ότι αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν σε 39,9 ευρώ/MWh, τον Οκτώβριο σε 36 ευρώ/MWh, το Νοέμβριο σε 36,59 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο σε 36,6 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2022 σε 37,2 ευρώ/MWh.

Οι παράγοντες της «έκρηξης» στην αγορά φυσικού αερίου

Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lock down, αλλά και μια σειρά άλλοι παράγοντες αύξησαν τις τιμές του φυσικού αερίου σε όλες τις βασικές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου για τον Ιούνιο στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας διασφαλίζουν τροφοδοσία ενέργειας εν αναμονή ενός καυτού καλοκαιριού και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που αναμένεται  να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

Η Κίνα εισήγαγε περίπου 6,4 εκατ. τόνους LNG τον Ιούνιο, ποσότητα που είναι χαμηλότερη από αυτή του Μαΐου αλλά, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 26% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μάλιστα οι τιμές των φορτίων LNG που παραδόθηκαν στην Ασία αυξήθηκαν πάνω από 13 δολ/mmBtu (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) αυτή την εβδομάδα και είναι οι υψηλότερες για αυτήν την περίοδο από το 2013.

Ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του ασιατικού LNG, οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο ολλανδικό hub TTF και έφτασε στο ρεκόρ των 36,25 ευρώ/MWh.

Τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης και οι υψηλές τιμές του CO2 έχουν επίσης προκαλέσει άνοδο στις αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η τιμή του CO2 κατέγραψε νέο ρεκόρ και έφθασε στα 58,39 ευρω/τόνο αυξημένες κατά 140% από τις αρχές του έτους.

Έτσι παράλληλα με το ράλι των τιμών του CO2 καταγράφεται πλέον παγκόσμιο ράλι και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές για την εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού τόσο σε επίπεδο χονδρική όσο και σε επίπεδο λιανικής, η οποία είναι πλέον είναι απολύτως συνδεδεμένη με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού τα συμβόλαια όλων των προμηθευτών συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, εμπεριέχουν ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση την εξέλιξη της χονδρικής.

Όλες τις τελευταίες ημέρες η χονδρική τιμή του ρεύματος κινείται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ/ MWh ενώ για σήμερα 2/7 η μέση χονδρική τιμή ανέρχεται σε 106,63 ευρώ/MWh.

Επιστροφή επιχειρήσεων στην ΔΕΗ

Έτσι παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας δήλωσε πρόσφατα ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό, όλα δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές του ρεύματος ήρθαν για να μείνουν.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς τους το Σεπτέμβριο, ενώ οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση και έχουν λάβει ειδοποιήσεις αυξήσεων από ιδιώτες προμηθευτές, έχουν ήδη στραφεί προς τη ΔΕΗ αναζητώντας χαμηλότερες τιμές από τα 80-100 ευρώ/MWh που τους προτείνονται από τους ιδιώτες προμηθευτές.

Το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν πολλές μετακινήσεις επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ από ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι με αυτές τις τιμές χονδρικής προτιμούν να χάνουν μερίδιο παρά να γράφουν ζημιές. 

Μάλιστα το κύμα μετακίνησης ήταν τόσο μεγάλο που η ΔΕΗ έχει «κλείσει» τις πόρτες της επί του παρόντος αφού δεν θέλει να αυξήσει εντυπωσιακά το μερίδιο της κάτι το οποίο παρακολουθεί και δεν επιθυμεί η Κομισιόν

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης