Την επανεξέταση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης στην Αγορά Εξισορρόπησης, μετά από ένα εξάμηνο ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) από τη ΡΑΕ θεωρώντας ότι το διάστημα του ενός έτους για την επανεξέταση, που έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, είναι μεγάλο, πολύ δε περισσότερο που η Ένωση εκφράζει επιφυλάξεις για τις μελέτες βάσει των οποίων προέκυψαν οι προτάσεις του ΑΔΜΗΕ.
Oι θέσεις αυτές της ΕΒΙΚΕΝ διατυπωθήκαν στο πλαίσιο διαβούλεσης που διενήργησε η ΡΑΕ επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ για τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης, στην οποία συμμετείχαν επίσης η ΔΕΗ και ο ΔΑΠΕΕΠ.
Η ΔΕΗ δηλώνει ότι θεωρεί εύλογη την προσέγγιση του ΑΔΜΗΕ αλλά επίσης ζητεί την επανεξέταση των χρεώσεων εντός εξαμήνου ενώ από την πλευρά του ο ΔΑΠΕΕΠ ζητεί την ρητή εξαίρεση του από την επιβολή των συγκεκριμένων χρεώσεων.
Αναλυτικά η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ σημειώνει ότι οι μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η πρόταση του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενες στοιχεία εμπιστευτικότητας, δεν παρέχουν ειδικότερα στοιχεία, έστω ομαδοποιημένα, αναφορικά με τις συμπεριφορές των κύριων παικτών, οι οποίοι συμμετέχουν είτε ως παραγωγοί στην αγορά επόμενης ημέρας και στην αγορά εξισορρόπησης, είτε ως εκπρόσωποι φορτίου, είτε ως ΦΟΣΕ ΑΠΕ.
Οι παρατηρήσεις του ΑΔΜΗΕ για ΑΠΕ
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, μετά τη λήψη μέτρων από τη ΡΑΕ το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, εντοπίζεται στον υψηλό όγκο ενεργοποιημένης ενέργειας (activated energy) που είναι το αποτέλεσμα του ενοποιημένου προγραμματισμού του Διαχειριστή (ISP), ο οποίος εν πολλοίς ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό της αγοράς επόμενης ημέρας.
Όπως αναφέρει ή Ένωση κύρια αιτία, κατά τον ΑΔΜΗΕ είναι οι σημαντικές διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των προσφορών στην αγοράς επόμενης ημέρας ως προς τις προσφορές των ιδίων παικτών στην αγορά εξισορρόπησης.
Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει επίσης ότι καταγράφονται συστηματικές αποκλίσεις στις δηλώσεις παραγωγής των ΑΠΕ (υπερδηλώσεις) και σε μικρότερο βαθμό αποκλίσεις στις δηλώσεις φορτίου, ενώ τα ελλιπή στοιχεία που παρέχει ο ΑΔΜΗΕ μέσω των μελετών του δεν επιτρέπουν να εξαχθούν συμπεράσματα εάν υπάρχει συστηματική τακτική από κάποιον παίκτη.
Η ΕΒΙΚΕΝ θέτει επίσης θέμα για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ, στην πλειοψηφία τους (ΑΠΕ με feed in tariff και ΑΠΕ με ΣΕΔΠ) δεν επιμερίζονται το κόστος των αποκλίσεων των δηλώσεων τους (εκτός του ΔΑΠΕΕΠ).
Το γεγονός αυτό όπως αναφέρει, αποτελεί σημαντική στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ρύθμιση που απαλλάσσει προσωρινά τις ΑΠΕ με ΣΕΔΠ από τις χρεώσεις των αποκλίσεις.
Η θέση της ΔΕΗ
Από την πλευρά της η ΔΕΗ δηλώνει ότι θεωρεί εύλογη την προσέγγιση του ΑΔΜΗΕ για διατήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων σε ότι αφορά τις χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης.
Πάντως αναφέρει ότι τα δεδομένα δεν βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό πιστοποιημένων μετρήσεων, αλλά προσθέτει ότι σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει για τους συμμετέχοντες συστηματικό όφελος ως αποτέλεσμα τυχόν στρατηγικών.
Με βάση αυτά η ΔΕΗ προτείνει την συνέχιση της παρακολούθησης των δεδομένων της αγοράς εξισορρόπησης και την επαναξιολόγηση του θέματος ακόμη και σε συντομότερο διάστημα από το προτεινόμενο των 12 μηνών.
Τέλος ο ΔΑΠΕΕΠ σημειώνει ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση επιβολής Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης οι μονάδες ΑΠΕ σε δοκιμαστική λειτουργία και ο ΦοΣΕΤΕΚ αλλά δεν εξαιρείται ρητά ο ίδιος ο ΔΑΠΕΕΠ για τις μονάδες χωρίς Υποχρέωση Συμμετοχής στην Αγορά που εκπροσωπεί, με κίνδυνο την περαιτέρω σοβαρή επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αν οι χρεώσεις αυτές αρχίσουν να καταλογίζονται.
Καταλήγοντας ο ΔΑΠΕΕΠ επαναλαμβάνει το αίτημα του για εξαίρεση του από την επιβολή των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης και την εισαγωγή στον Κώδικα σχετικής ρητής πρόβλεψης, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr