Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η μετάβαση σε μια πιο πράσινη βιομηχανία, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Markus Krebber μιλώντας στο CNBC υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα παγκόσμιο επίπεδο ανταγωνισμού. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστείς τις εισαγωγές υψηλής έντασης CO2 όταν αναγκάζεσαι, στην Ευρώπη, να απανθρακοποιείς τις βιομηχανίες σου».
«Aκόμα και αν οι πολιτικοί καταλήξουν σε κανονιστικό πλαίσιο, πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού, διαφορετικά κινδυνεύουμε όχι μόνο να χάσουμε δουλειές, αλλά και να χάσουμε την αποδοχή των κοινωνιών μας», πρόσθεσε
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Γερμανίας αύξησε πρόσφατα τους στόχους της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Angela Merkel να εγκρίνει σχέδιο νομοθεσίας τον Μάιο, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά 65% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Η χώρα στοχεύει επίσης να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045. Τα επίπεδα εκπομπών της Γερμανίας είναι ήδη 40% χαμηλότερα από αυτά του 1990, σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος της χώρας.
Η πίστη και το ερωτηματικό
Ο Krebber της RWE είπε ότι, μακροπρόθεσμα, δεν ανησυχούσε για κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη «πράσινη» βιομηχανία, επειδή το κοινό υποστήριξε την ενεργειακή μετάβαση. «Αν το ζητά ο καταναλωτής και πληρώνει για αυτό, δεν χρειάζεστε ένα πρόγραμμα υποστήριξης, απλά χρειάζεστε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.
Θα ήθελα πραγματικά να παροτρύνω όλους να σκεφτούν συστήματα βασισμένα στην αγορά και όχι άμεσες επιδοτήσεις, οι οποίες δεν βασίζονται σε ανταγωνιστική διαδικασία, επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εφαρμόσουμε πολύ ακριβές τεχνολογίες στη Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή έχουμε τις υψηλότερες τιμές ισχύος σε όλη την Ευρώπη».
www.worldenergynews.gr