Αναβάλλεται για 13/5 το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει το process letter, που θα σταλεί στους εννέα υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ήδη τους έχει σταλεί το σύμφωνο εμπιστευτικότητας, η υπογραφή του οποίου θα σημάνει το «άνοιγμα» της πρόσβασης στο data room.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προετοιμάζει σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των 9 διεθνών fund, που διεκδικούν τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές και συζητήσεις για συνεργασία και από κοινού κάθοδο στον τελικό γύρο.
Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν εντός του τρίτο τριμήνου του έτους, με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021.
Οι «μνηστήρες» του 2ου γύρου
Τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας είναι: το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό επενδυτικό fund “Ardian”, το καναδικό BCI – British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια, η αμερικανική Blackrock, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη χώρα μας, από την Εθνική Ασφαλιστική, ως τη Vivartia και το χώρο της ιδιωτικής υγείας, τη “Δωδώνη” κλπ, το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό fund First Sentier Investors, (πρώην First State Investments), το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- κλπ, το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors.
Το 2020 τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους του ΔΕΔΔΗΕ μειώθηκαν κατά 71% στα 20,3 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο κύκλος εργασιών παρουσίασε κάμψη 1% και διαμορφώθηκε σε 738,9 εκατ ευρώ, από 746,1 εκατ ευρώ.
Το επαναλαμβανόμενο EBIDTA του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκε κατά 80,3% στα 60,4 εκατ ευρώ από 33,5 εκατ ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,8% στις 678,5 εκατ. ευρώ, από 712,6 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr