Ενέργεια

Επιστροφή στα κέρδη για την Exxon με 2,73 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2021

Επιστροφή στα κέρδη για την Exxon με 2,73 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2021

Τιμές πετρελαίου και χημικά οδηγήσαν στην ανάκαμψη

 

Η Exxon Mobil Corp  ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων κερδών της Wall Street και σημείωσε το πρώτο της κέρδος σε πέντε τρίμηνα, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα ισχυρά περιθώρια χημικών ουσιών.

Τα αποτελέσματα της Exxon και των αντιπάλων της φέτος ενισχύονται με τις τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς η ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει. Η επιστροφή στα κέρδη έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές δημοσίευσαν επίσης αποτελέσματα που ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα δείχνουν ότι οι βαθιές περικοπές κόστους της Exxon της επέτρεψαν να ανακάμψει από την ιστορική ετήσια απώλεια του περασμένου έτους και να παράσχει ισχυρή ανάγκη ταμειακών ροών για τη μείωση του χρέους. Η Exxon είναι αντιμέτωπη με hedge fund για τις θέσεις στο ΔΣ και την κατεύθυνση των ορυκτών καυσίμων.

Το καθαρό κέρδος ήταν 2,73 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 64 σεντ ανά μετοχή, το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με μια απώλεια 610 εκατομμυρίων δολαρίων ή 14 σεντ ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη των 65 σεντ ανά μετοχή ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που ανέμεναν 59 σεντ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.


Darren Woods: Εστίαση στο διαρθρωτικό κόστος 

"Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αντικατοπτρίζουν τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και την εστίασή μας στο διαρθρωτικό κόστος », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods.

Τα κέρδη από τις χημικές δραστηριότητες ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου με έσοδα σχεδόν 10 φορές πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και το ισχυρότερο σε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η επιχείρηση έχει ωφεληθεί από τις υψηλές τιμές και ζήτηση για πλαστικά.

Η μείωση του κόστους της Exxon αύξησε επίσης τα κέρδη. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Exxon μειώθηκαν στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι περικοπές δαπανών συνέβαλαν στην αύξηση των ταμειακών ροών στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Η εταιρεία, μείωσε πέρυσι κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια τα λειτουργικά έξοδα και δεσμεύτηκε να μειώσει τις επιχειρησιακές δαπάνες κατά άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Οι μετοχές της Exxon, έχουν αυξηθεί κατά 35% από τον Ιανουάριο

Η Exxon κάλυψε τις δαπάνες και το μέρισμά της με ταμειακές ροές για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε για πρώτη φορά σε αρκετά τρίμηνα, δήλωσε ο αναλυτής Biraj Borkhataria της RBC Europe Limited.

Ωστόσο, η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών, που εκτιμάται σε 9% φέτος, "παραμένει πολύ χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές της ακόμη και σε ένα ανοδικό μακροοικονομικό σενάριο", δήλωσε ο Borkhataria.

Η εξερεύνηση και η παραγωγή, η μεγαλύτερη επιχείρηση της Exxon, κέρδισε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου, σε σύγκριση με κέρδος 536 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Η επιχείρηση χημικών σημείωσε το καλύτερο τρίμηνο από τουλάχιστον το 2012, κερδίζοντας 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καλύτερα περιθώρια, από κέρδη 144 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο.

Η διύλιση έχασε 390 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την απώλεια 611 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της χειμερινής καταιγίδας και της ζήτησης καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης