Ενέργεια

Οι ΗΠΑ έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας

Οι ΗΠΑ έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας

Η Σαουδική Αραβία υποχωρεί στο Νο 4

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας μετά το Ιράκ τον περασμένο μήνα, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τις φθηνότερες αγορές αργού από τις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ για να αντισταθμίσουν τις περικοπές εφοδιασμού του ΟΠΕΚ +, σύμφωνα με στοιχεία από εμπορικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αλλαγή των προμηθειών, που προκλήθηκε από τη χαμηλότερη ζήτηση αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, συνέπεσε με την εθελοντική περικοπή της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλι ανά ημέρα (bpd), μετά από συμφωνία του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ +) να διατηρήσει χαμηλότερη παραγωγή.

Οι εισαγωγές της Ινδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν 48% σε ρεκόρ 545.300 bpd τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψε από το Reuters.

Αντίθετα, οι εισαγωγές του Φεβρουαρίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 42% σε σχέση με τον Ιανουάριο σε χαμηλό δεκαετίας των 445.200 bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν σταθερά ένας από τους δύο κορυφαίους προμηθευτές της Ινδίας, υποχώρησε στο Νο. 4 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006.

Αύξηση της ζήτησης στην Ασία

" Η ζήτηση ήταν αδύναμη και τα διυλιστήρια λειτουργούσαν με χαμηλούς ρυθμούς, οπότε το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έπρεπε να διοχετευθεί κάπου και η Ασία είναι η περιοχή που έχει σημειώσει ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης », δήλωσε ο αναλυτής Refinitiv, Ehsan Ul Haq.

«Η Κίνα δεν εισάγει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου, οπότε η Ινδία είναι η προφανής επιλογή», ​​σημείωσε.

Το Ιράκ εξακολούθησε να είναι ο κορυφαίος πωλητής πετρελαίου στην Ινδία παρά την πτώση των αγορών κατά 23% σε χαμηλό πενταμήνου στα 867.500 bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα ΗΑΕ υποχώρησαν στην πέμπτη θέση από την τρίτη τον Ιανουάριο, ενώ η Νιγηρία ανέβηκε στην τρίτη από την πέμπτη, εξάγοντας 472.300 bpd, τα περισσότερα από τον Οκτώβριο του 2019.

Η Ινδία εισήγαγε 3,92 εκατομμύρια bpd πετρελαίου το Φεβρουάριο, μείωση 18% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ινδία κάλεσε επανειλημμένα τον ΟΠΕΚ + να μειώσει τον περιορισμό του εφοδιασμού και κατηγόρησε τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας για τη συμβολή τους στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.

Η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει περίπου το 84% των αναγκών της και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή.

Μέση Ανατολή

Το μερίδιο της Μέσης Ανατολής στις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 22 μηνών, περίπου 52,7%, ενώ η Αφρική αυξήθηκε στο 15%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο.

«(Η) διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ WTI και Brent κατά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και τα σχετικά χαμηλά ναύλα, προσέφεραν στην Ινδία την ευκαιρία να αγοράσει αμερικανικό πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τους χαμηλότερους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Haq.

Οι περιορισμένες προμήθειες από τη Μέση Ανατολή οδήγησαν το μερίδιο των χωρών του ΟΠΕΚ στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας σε χαμηλά επίπεδα την περίοδο Απριλίου έως Φεβρουαρίου.


 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης