Οι αξιωματούχοι της Saudi Aramco και της BP συζήτησαν την χθες (2/3) στο διαδικτυακό συνέδριο του CERAWeek ορισμένες από τις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης, της δέσμευσης άνθρακα, αλλά και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να επιτελέσει το υδρογόνο.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της BP, David Eyton η ηλεκτροδότηση είναι το πιο ισχυρό ατού της ενεργειακής μετάβασης, ενώ το αντίστοιχο στέλεχος της Saudi Aramco, Ahmad O. Al-Khowaiter, θεωρεί εξίσου σημαντική την τεχνολογία για την δέσμευση άνθρακα. Από κοινού βέβαια, υποστήριξαν ότι το υδρογόνο θεωρείται μια αξιόπιστη επιλογή, που πρέπει να επιστρατευτεί πιο συντονισμένα στο εγγύς μέλλον.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε υδρογόνο και σίγουρα η εταιρεία μου στοχεύει να λάβει περίπου 10% μερίδιο αγοράς έως το 2030 στις βασικές μας αγορές», δήλωσε ο Eyton.
Το ελληνικό ενδιαφέρον για το υδρογόνο
Σημειώνεται ότι εντός των συνόρων, έχουν ήδη γίνει σημαντικές δράσεις και σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβάνοντας το υδρογόνο στις προτεραιότητες προς υλοποίηση.
Energean: Μπαίνει στο μπλε υδρογόνο
Την περασμένη βδομάδα, o CEO της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας, τόνισε στο Bloomberg ότι η Energean θα επιχειρήσει να εισέλθει στο υδρογόνο. Πρόκειται για έργο που σχεδιάζεται στο πεδίο Σίγμα στην Καβάλα. Αφορά την μετατροπή φυσικού αερίου σε υδρογόνο και CO2. Το έργο θα απαιτήσει την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και προϋπολογίζεται στα 500 εκατ ευρώ.
ΔΕΠΑ: Συνεργασία με Σωλ. Κορίνθου για την προώθηση της χρήσης υδρογόνου
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου (CPW) προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας.
Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας, αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αεριου ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με δραστηριότητες προώθησης του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe).
Παράλληλα, διαμορφώθηκε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προκλήσεων στη μεταφορά αγωγών άλλων ανερχόμενων εναλλακτικών καυσίμων, όπως το βιομεθάνιο.
www.worldenergynews.gr