Δυσκολίες φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στις Βρυξέλλες το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τα πράσινα ΡΡΑ, τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και επιλέξιμων καταναλωτών, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο τόσο για την ισότιμη πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε αυτά, όσο και για τις κρατικές ενισχύσεις, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Κώστα Σκρέκα δήλωσαν ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για τα πράσινα PPA (Power Purchase Agrement - σύμφωνα αγοράς ηλεκτρισμού), προκειμένου το κόστος τους να επιδοτηθεί εν μέρει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους
Στόχος είναι τα διμερή συμβόλαια να λειτουργήσουν ως ένα εργαλείο, που όχι μόνον θα προωθεί την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού Green Deal, αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, το ύψος της επιδότησης που προτείνει η ελληνική πλευρά ανέρχεται γύρω στα 15 ευρώ/MWh.
Προς το παρόν όμως δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η ποσότητα της ενέργειας από ΑΠΕ που θα διατίθεται μέσω των διμερών συμβολαίων, ούτε πώς αυτή θα διατίθεται, προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η ισότιμη πρόσβαση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, όσο και το όφελος.
Μόνο για να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου, δηλαδή τα ΡΡΑ να λειτουργήσουν ως μοχλός συμπίεσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βγουν στην αγορά, σε διμερή συμβόλαια περί τα 3.000 MW.
Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι στο σχέδιο του υπουργείου είναι ο θεσμός να λειτουργήσει και για άλλες επιχειρήσεις, πέραν των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Εγκρίθηκε το σχέδιο της Ισπανίας
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχήμα που πρότεινε η Ισπανία για την εν μέρει αποζημίωση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Πρόκειται όμως για ένα τελείως διαφορετικό σχήμα, από το ελληνικό σχέδιο, αφού αφορά στην παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω ενός φορέα, που θα αποκαλείται FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού- Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers ).
To εγγυοδοτικό αυτό σχήμα στοχεύει τόσο στη διευκόλυνση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσο και στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινης ενέργειας.
Η Κομισιόν ενέκρινε το ισπανικό σχήμα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις όσον αφορά στην παροχή εγγυήσεων, εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί βοήθεια με την έννοια του άρθρου 107 (1) TFEU.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η έγκριση, υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις, δόθηκε προκειμένου εν μέρει να αποζημιωθούν οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας για το κόστος που προκύπτει από τη στήριξη της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, από συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης και την παραγωγή ενέργειας στα ισπανικά εδάφη που βρίσκονται εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.
Το σχήμα, το οποίο θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό €91,88 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας (μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού σε σχέση με την προστιθέμενη αξία της παραγωγής) και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποζημιωθούν ως 85% κατ’ ανώτατο όριο της συνεισφοράς τους για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των ΑΠΕ, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας σε ισπανικά εδάφη εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.
Το μέτρο αξιολογήθηκε από την Κομισιόν με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Ενέργεια 2014-20, η ισχύς των οποίων έχει παραταθεί ως το τέλος του 2021.
Οι Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ επιτρέπουν εκπτώσεις - μέχρι ένα σημείο- στη συνεισφορά των βιομηχανιών έντασης ενέργειας που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς και είναι εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους.
www.worldenergynews.gr