Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η τροποποίηση της άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρίας Gastrade που ως γνωστόν τρέχει το project του FSRU Αλεξανδρούπολης, λόγω της μεταβολής στη μετοχική σύνθεση της που επέτρεψε τη συμμετοχή και της βουλγαρικής Bulgartansgaz.
Συγκριμένα η ΡΑΕ ενέκρινε την άδεια ΑΣΦFΑ του FSRU της Αλεξανδρούπολης μετά τη μεταβίβαση ποσοστού 20% από την κυρία Ασημίνα Ελένη Κοπελούζου στη βουλγαρική Bulgartansgaz.
Σύμφωνα και με την απόφαση της ΡΑΕ η κ. Κοπελούζου κατέχει πλέον το 40% των μετοχών της εταιρίας, η Gaslog το 20%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 20% και η βουλγαρική εταιρία επίσης 20%.
Αναμένεται έγκριση και για ΔΕΣΦΑ
Αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕ αναμένεται και για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας που έγινε μετά τη συμφωνία για συμμετοχή με ποσοστό 20% και του ΔΕΣΦΑ.
Μετά και από αυτή την έγκριση οι πέντε μέτοχοι θα κατέχουν ποσοστό από 20% ο καθένας.
Εν τω μεταξύ η εταιρία αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους και κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο.
Η εταιρία ήδη έχει προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για υποβολή προσφορών που αφορούν στο σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή του Συστήματος Πρόσδεσης (Mooring System) με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής την 18η Φεβρουαρίου.
Με την λήψη της επενδυτικής απόφασης, θα προχωρήσει η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για το έργο αλλά και η παραγγελία του πλωτού σκάφους.
Στρατηγική τοποθεσία
Το έργο είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο σταυροδρόμι του Νότιου και του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου και προσφέρει πρόσβαση σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στις αγορές της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας και βορειότερα, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Σταθμός λειτουργεί απόλυτα συμπληρωματικά με τον διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητά του κι ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με τις υπόλοιπες υφιστάμενες και νέες στρατηγικές ενεργειακές υποδομές της περιοχής, όπως ο ΤΑΡ, ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας - Σερβίας καθώς και οι επεκτάσεις της υπόγειας αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη.
Tο έργο απολαμβάνει τη διαχρονική στήριξη των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού είναι ενταγμένο από το 2013 στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Projects of Common Interest).
Ενοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου
Η συμμετοχή της Bulgartransgaz, δηλαδή του Βουλγαρικού Δημοσίου, στη Gastrade αποδεικνύει το περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην ενοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης και εξασφαλίζει την ενεργειακή ρευστότητα και πλουραλισμό σε όλη τη περιοχή.
Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κυβικών μέτρων LNG και δυναμικότητα αεριοποίησης τουλάχιστον 5,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω ενός συστήματος αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης το 2023.
www.worldenergynews.gr