Την πρώτη επίσημη επαφή του ως υπουργός Ενέργειας, θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των Θεσμών ο Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συζητηθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων του τομέα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η επίμαχη υπόθεση του “remedy”, δηλαδή της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το θέμα εξετάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, στις επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όπως φαίνεται τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της διενέργειας market test για την πώληση πακέτων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ σε τρίτους, όπως είχε δεσμευτεί η ελληνική πλευρά κατά την προηγούμενη αξιολόγηση.
Ένα από τα αντεπιχειρήματα που προβάλλονται από ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς και ότι λόγω του υψηλού κόστους των ρύπων είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Αυτό εξάλλου είναι και το πιθανότερο σενάριο.
Πώληση πακέτων της ΔΕΗ
Υπάρχουν όμως πληροφορίες που αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η ΔΕΗ να πουλά πακέτα ηλεκτρισμού που παράγει τόσο από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς όσο και από φυσικό αέριο, ενώ φαίνεται ότι το όλο θέμα συνδέεται και με την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Ένα αντίστοιχο θέμα ήταν και αντικείμενο διαπραγματεύσεων του τότε υφυπουργού κ. Θωμά με τις Βρυξέλλες με στόχο να βρει η βιομηχανία ως αγοραστής ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές, που να το αγοράζει από την ΔΕΗ και να το διαθέτει, για να μειώσει έτσι και το μερίδιό της ΔΕΗ.
Το ζήτημα αυτό, άγνωστο γιατί δεν προχώρησε, δεν αποκλείεται να επανέλθει από άλλη οπτική ώστε" με ένα σμπάρο να καθαριστούν δύο τριγόνια."
Είναι πιθανό να υπάρξουν καινοτόμες προτάσεις που θα απαντούν σε πολλαπλά προβλήματα.
«Αξιοποίηση του IGB για το υδρογόνο»
Εκτενή αναφορά σε όλα τα ενεργειακά μέτωπα της χώρας έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κύρωση των συμφωνιών για τον IGB και το EMGF.
Για τον αγωγό IGB, τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το 52% με το 40% να έχει υπογειοποιηθεί ήδη, άρα προχωρά η κατασκευή του τη στιγμή που πολλά υλικά κατασκευάζονται από ελληνικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα αξιοποιηθεί μελλοντικά το υπάρχον δίκτυο αερίου για το υδρογόνο, όταν θα είναι έτοιμο να συνεισφέρει.
Για το East Med Gas Forum, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο ζήτημα καλύτερης κατανόησης και του αμοιβαίου συμφέροντος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε μνεία στο επίμαχο θέμα των ΑΠΕ και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η στροφή στα νέα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει αστραπιαία, με το φυσικό αέριο να θεωρείται καύσιμο-γέφυρα. «Κλείσαμε δύο λιγνιτικές μονάδες και θα κλείσουν άλλες δύο μέσα στο 2021. Εργαζόμαστε για μια δίκαιη μετάβαση και έχουμε σοβαρό σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές» σημείωσε.
Τέλος, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, το LNG της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός IGB θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της χώρας στο γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, σύμφωνα με τον υπουργό.
www.worldenergynews.gr