Εκτενής ανάλυση έγινε την περασμένη βδομάδα στο Oilprice.com για την αδυναμία των εταιρειών πετρελαίου να διατηρήσουν τα αναμενόμενα επίπεδα κερδοφορίας τους επενδύοντας μαζικά σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας. Η αιτία εδράζεται στην αναντιστοιχία μεταξύ επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κινδύνου σε αυτούς τους πολύ διαφορετικούς κλάδους.
Οι νέες επενδύσεις στην επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν χαμηλό επιχειρηματικό κίνδυνο, συχνά ρυθμίζονται βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου και μπορούν να χρηματοδοτηθούν με σημαντική μόχλευση. Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων από την άλλη πλευρά είναι μια σχετικά υψηλή δραστηριότητα επιχειρηματικού κινδύνου που υπόκειται σε αβεβαιότητες αγοράς και πολιτικής και ως εκ τούτου συνήθως χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο χρέος στους εταιρικούς ισολογισμούς τους.
Για τις ΑΠΕ
Οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας είναι επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου. Και στις επιχειρήσεις, ο χαμηλότερος κίνδυνος σημαίνει συνήθως χαμηλότερη απόδοση για τους επενδυτές. Οι εταιρείες πετρελαίου που εισέρχονται στην επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να ανταγωνίζονται τους υφιστάμενους κατασκευαστές.
Είναι πολύ κρίσιμη η παραδοχή που ακολουθεί από το Stern School of Business της NYU, που αναλύει (Figure 1) το πρόσφατο κόστος εκτιμήσεων κεφαλαίου. Πρώτον, εξετάζουμε το κόστος των ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή τι περιμένουν οι μέτοχοι να κερδίσουν ή δεν θα επενδύσουν. Στη συνέχεια, σκεφτόμαστε το συνολικό κόστος του κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές πετρελαίου θέλουν να κερδίσουν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους επενδυτές τύπου χρησιμότητας τόσο για το μετοχικό κεφάλαιο όσο και για το συνολικό κεφάλαιο.
Όπως φαίνεται στο Σχήμα 2, οι επενδυτές πετρελαίου θέλουν επιπλέον 390 μονάδες βάσης, ενώ οι επενδυτές κοινής ωφελείας αναμένουν μόνο περίπου 230 μονάδες βάσης. Όχι μόνο τα ομόλογα πετρελαίου είναι πιο ριψοκίνδυνα (πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια), αλλά τα ίδια κεφάλαια απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο έναντι του επιτοκίου του ομολόγου για επένδυση
Αν θέσουμε αυτούς τους αριθμούς σε προοπτική, η μείωση των αποδόσεων των πετρελαϊκών εταιρειών (βάσει των δεδομένων 2017-2019) σε επίπεδα χρησιμότητας θα μείωνε το καθαρό εισόδημα της βιομηχανίας κατά το 1/3.
Ωστόσο, οι διοικήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών μέχρι στιγμής έχουν δεσμεύσει μόνο ένα μικρό μέρος των μελλοντικών κεφαλαιουχικών δαπανών τους σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, χαμηλότερες αποδόσεις από ανανεώσιμες πηγές.
Η ευκαιρία του τώρα
Οι επενδυτές που αναζητούν έσοδα από ανανεώσιμες πηγές μπορούν να το βρουν αυτή την περίοδο. Οι νέες τεχνολογίες της αγοράς επιτρέπουν στους επενδυτές να δημιουργήσουν τα δικά τους χρηματιστηριακά κεφάλαια, προσαρμόζοντάς τα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.
Τέλος, οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο διαχειριστικό δίλημμα και ένα πραγματικό επιχειρηματικό ερώτημα: μπορούν να απανθρακοποιήσουν τη βιομηχανία τους χωρίς να θυσιάσουν τις αποδόσεις των επενδυτών; Αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο δεν εμπνέει αισιοδοξία.
www.worldenergynews.gr