Μέχρι στιγμής το καταστατικό έχουν επικυρώσει τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.
Για να τεθεί σε ισχύ ο οργανισμός θα πρέπει να επικυρωθεί το καταστατικό από πέντε χώρες, κάτι που θα γίνει με την επικύρωση από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Αμέσως μετά, αναμένεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίσημη αίτηση για ένταξη στον οργανισμό τριών ακόμη χωρών και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Η δημιουργία του πρώτου διεθνούς οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, ήρθε μετά από προσπάθειες δύο ετών και αποτελεί προϊόν της πρώτης τριμερούς Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.
Ο νέος αυτός οργανισμός, σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη, θα λειτουργήσει ως γέφυρα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.
Αποτελεί ένα ισχυρό γεωπολιτικό όπλο για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία, συγχρόνως όμως αφήνει τους Τούρκους απέξω, οι οποίοι δεν θα δεχτούν περιθωριακό ρόλο.
Έτσι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολλές επιπτώσεις στην διπλωματική σκακιέρα που θα ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα.
Τέλη 2021 η ολοκλήρωση του IGB
Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου η Βουλή αναμένεται να επικυρώσει και την διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον αγωγό IGB που υπεγράφη τον Οκτώρβιο του 2019 και την οποία η βουλγαρική Βουλή επικύρωσε τον περασμένο Ιούλιο.
Ελλάδα και Βουλγαρία φέρονται να έχουν συμφωνήσει και στο νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αγωγού που σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρεται από τον Ιούλιο στα τέλη του 2021 εξ αιτίας καθυστερήσεων που προέκυψαν κυρίως λόγω της πανδημίας.
Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora.
Το έργο αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής για ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει έργα διασύνδεσης Βουλγαρία-Ελλάδα, Βουλγαρία-Ρουμανία, Ρουμανία– Ουγγαρία.
www.worldenergynews.gr