Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να μεγεθύνεται και την αυξανόμενη αστικοποίηση, η δημιουργία ασφαλών, ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων βρίσκεται στην κορυφή της πράσινης ατζέντας, αναφέρει το World Economic Forum.
Τα Ηνωμένα Έθνη συμπεριέλαβαν αυτήν την αποστολή στους "17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης", οι οποίοι από κοινού αποτελούν ένα σχέδιο για τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Οι στόχοι για την επίτευξη του στόχου «Αειφόρες πόλεις και κοινότητες» - περιλαμβάνουν την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πόλεων.
Εδώ είναι μερικοί από τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους, οι πόλεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση.
-
1.Πόλεις σφουγγαριών
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών.
Ωστόσο, ορισμένες πόλεις αντεπιτίθενται, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φύσης για να μετριάσουν τους κινδύνους.
Στην Κίνα, ορισμένες γειτονιές αλληλοσυνδέονται με χώρους πράσινου που συγκρατούν και φιλτράρουν νερό. Η ίδια ιδέα χρησιμοποιείται στη Σιγκαπούρη, όπου έχει χαρακτηριστεί «η πόλη του κήπου» λόγω της άφθονης πρασινάδας.
2. Κάθετα δάση
Στην Ιταλία, οι αρχιτέκτονες έκαναν το ίδιο με την κάλυψη δέντρων - δημιουργώντας ένα "κατακόρυφο δάσος" σε δύο κατοικημένα τετράγωνα.
Με 800 δέντρα, 4.500 θάμνους και 15.000 φυτά, το «δάσος» θα κάλυπτε μια περιοχή μεγέθους 3μιση γηπέδων ποδοσφαίρου εάν φυτευόταν στο έδαφος. Παρόμοια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις της Ελβετίας, των Κάτω Χωρών και της Κίνας.
3. Η γειτονιά των 20 λεπτών
Φανταστείτε αν όλα όσα χρειάζεστε για μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή μπορούσαν να βρεθούν μέσα σε 20 λεπτά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατο ή με τα πόδια από το σπίτι.
Ορισμένες πόλεις εργάζονται για να το κάνουν αυτό πραγματικότητα, με τη Μελβούρνη να πρωτοστατεί - με στόχο οι κάτοικοι να έχουν πάντα εύκολη πρόσβαση σε σημεία όπως καταστήματα, επιχειρηματικές υπηρεσίες, εκπαίδευση ή εγκαταστάσεις αναψυχής.
4. Rue de Rivol
Στο Παρίσι, ο δήμαρχος χρησιμοποιεί το Rue de Rivoli ως πρωτότυπο για μια μελλοντική μητρόπολη στην οποία κανένας δεν πρέπει να ταξιδέψει περισσότερο από 15 λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο για να εργαστεί, να ψωνίσει ή να συνεργαστεί με μια κυβερνητική υπηρεσία.
5. Μικρά αστικά δάση
Μικροσκοπικά δάση ξεφυτρώνουν σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μια μέθοδο εμπνευσμένη από ιαπωνικούς ναούς.
Ένας βοτανολόγος διαπίστωσε ότι οι προστατευόμενες περιοχές γύρω από τους ναούς, τα ιερά και τα νεκροταφεία περιείχαν μια τεράστια ποικιλία φυσικής βλάστησης που συνυπήρχε για την παραγωγή ανθεκτικών και διαφορετικών οικοσυστημάτων. Τα μικροσκοπικά δάση μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
6. Η πράσινη πίστα
Τα έργα αναγέννησης βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο των βιώσιμων πρωτοβουλιών της πόλης, και σίγουρα βρίσκονται στο σωστό δρόμο στηνλο Μπανγκόκ, όπου η έλλειψη πρασίνου είναι ακόμα υπό έλεγχο.
Τώρα μια παλιά υπερυψωμένη σιδηροδρομική γραμμή έχει μετατραπεί σε πάρκο της πόλης. «Μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά έχει μεγάλη σημασία ως καταλύτης για την αναζωογόνηση των πόλεων και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους δημόσιους χώρους», δήλωσε ένας από τους συμβούλους του έργου.
7. Εξυπνότερες μετακινήσεις
Στο Ισραήλ, μια νέα εφαρμογή θα μπορούσε να κρατήσει το κλειδί για τη δημιουργία ταχύτερων, καθαρότερων και πιο βώσιμων μετακινήσεων. Οι χρήστες εισάγουν την τοποθεσία και τον προορισμό τους και ένας αλγόριθμος υπολογίζει την πιο αποτελεσματική διαδρομή. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταφέρονται στη συνέχεια αναλόγως.
Το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID-19, αλλά εάν εφαρμοστεί μόνιμα πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
www.worldenergynews.gr