Ξεμπλόκαρε τελικά ένα σημαντικό έργο της ΔΕΗ στον ποταμό Μετσοβίτικο.
Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού (ΥΗΣ) των 29 MW έχει περάσει από …40 κύματα ωστόσο με πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μπαίνει και πάλι σε ρότα υλοποίησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο είχε κολλήσει για μια 20ετία, και ξαναπήρε μπροστά με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ωστόσο, στις αρχές του 2020 βρήκε και πάλι εμπόδια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση με συνέπεια να σταματήσουν ξανά οι διαδικασίες και να απειλείται εκ νέου η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωσή του.
Τελικά, με βάση διάταξη που πέρασε στον τελευταίο περιβαλλοντικό νόμο προβλέπεται παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας για κατασκευή υπογείων Υδροηλεκτρικών Σταθμών (με τις συνοδές υπέργειες εγκαταστάσεις τους).
Απαιτείται όμως η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου οργάνου του ΥΠΕΝ, η οποία για το φράγμα στον Μετσοβίτικο τελικά δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έχει όλες τις συνέπειες της οικοδομικής αδείας.
Σύμφωνα με αυτήν (αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/119561/4405) διαπιστώνεται συμβατότητα των στοιχείων του Φακέλου Οικοδομικών Εργασιών, με τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη για τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης του
έργου. Επίσης, οι αιτούμενες οικοδομικές εργασίες που περιλαμβάνονται στην Τεχνική Έκθεση θεωρούνται απαραίτητες για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του Σταθμού, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Τέλος, οι απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες στις περιοχές όπου κατασκευάζονται ο Σταθμός Παραγωγής, το Φράγμα και οι οικίσκοι του καθώς και ο υποσταθμός προχωρούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και των υφιστάμενων όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο “worldenergynews.gr” ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι ο ΥΗΣ στον ποταμό Μετσοβίτικο θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
Κρίσιμος ο ρόλος του χαρτοφυλακίου των υδροηλεκτρικών
Τα υδροηλεκτρικά – όπως και το φυσικό αέριο - αναμένεται ότι θα έχουν κομβικό ρόλο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, με βάση τον σχεδιασμό του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).
Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς τους φτάνει τα 3.320 MW, με τη ΔΕΗ να κατέχει και να διαχειρίζεται 15 μεγάλους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας στους ποταμούς Νέστο, Αλιάκμονα, Εδεσσαίο, Αώο, Αχελώο, Ταυρωπό, Άραχθο και Λάδωνα. Μάλιστα, οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Σφηκιάς και Θησαυρού στους ποταμούς Αλιάκμονα και Νέστο αντίστοιχα, λειτουργούν και ως αναστρέψιμοι-αντλητικοί σταθμοί για αποθήκευση ενέργειας.
Ωστόσο πέρα από τον σταθμό στο Μετσοβίτικο, ενδέχεται μελλοντικά να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των υδροηλεκτρικών της επιχείρησης και τα έργα του ΥΗΣ Μεσοχώρας (160 MW), εφόσον ξεμπλοκάρουν από τις νομικές εκκρεμότητες στο ΣτΕ. Επίσης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και άλλοι σταθμοί σε Αυλάκι (83,6 MW), οι αντλητικοί σε Αγ. Γεώργιο Αμφιλοχίας (460 MW) και Πύργο (220 MW) κ.ά. ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα Υδροηλεκτρικά Έργα υποκαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και εμπλουτίζοντας την πράσινη ενέργεια.
www.worldenergynews.gr