Το ιρακινό υπουργείο ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την Εθνική Ιρανική εταιρεία φυσικού αερίου
"Το ιρακινό υπουργείο ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην NIGC για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν", δήλωσε η Εθνική Ιρανική εταιρεία φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ο Argus, προσθέτοντας: "Από αυτό, 3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μπλοκαρισμένα στην [κρατική] Trade Bank of Iraq και περισσότερα από 2 δισ. δολάρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί ακόμη από το υπουργείο ηλεκτρικής ενέργειας. " Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από «συμβατικά αδικήματα σύμφωνα με τις συμφωνίες», ανέφερε η NIGC.
Οι συμφωνίες στις οποίες αναφέρεται η NIGC αφορούν παράδοση συνολικά 55-70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά, με τους όγκους να ρυθμίζονται ανάλογα με τη ζήτηση, σημειώνει η Argus στην έκθεσή της.
Παραδόσεις
Οι μέσες ημερήσιες παραδόσεις ήταν κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως πριν από τις περικοπές, μειώνοντας τη ροή αερίου σε μόλις 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι παραδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω σε 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανέφερε η ιρανική πλευρά.
Η ανακοίνωση της NIGC ήρθε σε απάντηση σε προειδοποίηση του ιρακινού υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ανέφερε ότι η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου έθεσε τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις σε κίνδυνο διακοπής ρεύματος, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το Ιράκ οφείλει στο Ιράν μόνο 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ahmed Moussa στο Bloomberg. Ο Moussa πρόσθεσε ότι λόγω των ήδη εφαρμοζόμενων περικοπών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ μειώθηκε κατά περίπου 7 GW, οδηγώντας σε έλλειψη εφοδιασμού. "Ο στόχος των εξαγωγών είναι τα έσοδα, τα οποία χρησιμοποιούμε για τρόφιμα και φάρμακα", επεσήμανε η ιρανική εταιρεία φυσικού αερίου. "Επομένως, μετά από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις, οι οποίες δυστυχώς αγνοήθηκαν από την ιρακινή πλευρά, η εταιρεία μείωσε τον όγκο εξαγωγών φυσικού αερίου στο Ιράκ, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης".
www.worldenergynews.gr