Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Fitch: Γιατί η ΔΕΗ μπαίνει στα ραντάρ των επενδυτών με ΒΒ-

Fitch: Γιατί η ΔΕΗ μπαίνει στα ραντάρ των επενδυτών με ΒΒ-
Δύο βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση του S&P η διαβάθμιση της Fitch

Η Fitch με την αξιολόγησή της προϊδεάζει για την επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μετά την πώληση του 49% των ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό να αποπληρωθούν οι τράπεζες και να αναδιαρθρωθεί πλήρως ο δανεισμός υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Υπογραμίζει η αξιολόγηση την δέσμευση της δίοκησης για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης με μια σχέση στο 3,5 μεταξύ καθαρού δανεισμού και EBITDA μέχρι το 2023, που είναι ακόλουθη με την κατεύθυνση του b+, όπως αναφέρει.
Εκτιμά ότι η σχέση FFΟ, δηλαδή ελεύθερης χρηματοδότησης από τα λειτουργικά θα βρίσκεται στο 5,5 για την περίοδο 2021 -2023 σε σχέση με τις υποχρεώσεις, καθώς το EBITDA θα σταθεροποιηθεί στα 900 εκατ ευρώ, οπότε και η υποχώρηση κάτω από 5 στην συνέχεια, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις νέας αναβάθμισης σε συνδυασμό με γύρισμα των ταμειακών ροών σε θετικές.
Για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί κυρίως διαμέσου PPA και ότι θα φτάσει το 1,5 GW μέχρι το 2023 με 80% ηλιακή και 20% αιολική.

Μερικές παραδοχές που λαμβάνει υπόψη στην αναλυσή της είναι, ότι οι τιμές των CO2 θα είναι στα 31 ευρώ/τόννο μέχρι το 2023.
Η ΟΤΣ θα κινηθεί μεταξύ 49 και 51 ευρώ/MWh την περίοδο 2021 -2023.
Το EBITDA της παραγωγής θα καταστεί θετικό από το 2022
Το RAB του ΔΕΔΔΗΕ θα αυξηθεί από 3 δισ ευρώ το 2020 σε 3,3 δισ το 2023.
Το WACC του θα είναι 6,7% για την περίοδο 2021-2024 και το EBITDA του θα συμβάλλει στο 47% του συνολικού από το 2023.
Στην προμηθεια το μερίδιο θα πέσει στο 50% το 2023 και οι ανεξόφλητες απαιτήσεις στα 2,2 δισ επίσης το ίδιο έτος.

Στον χρηματοοικονομικό τομέα το 50% αφορά δάνεια από την ΕΤΕπ και άλλα αντίστοιχα ιδρύματα με κρατικές εγγυήσεις και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,8 δισ είναι χρηματοδοτίσημο με βάση και τα project fundings των ΑΠΕ.
Στον τομέα των ESG που αποκτά κομβικό χαρακτήρα η αξιολόγηση είναι 4 αλλά η μείωση της συμμετοχής των λιγνιτών στην παραγωγή θα το φέρει στο 3, που είναι  credit oυδέτερο.

Πέντε βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από την αξιολόγηση της Fitch για την ΔΕΗ που γίνεται για πρώτη φορά:

- Μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση BB-
- Σταθερή προοπτική
 -Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης
 -Όφελος από τη στροφή στις ΑΠΕ και την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης
- Εποικοδομητικές» οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

Η Fitch Ratings συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί.
Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθετεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες.
Όπως αναφέρει η Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.

Η Fitch αναμένει:
Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023.
Επιτυχή υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου απόσυρσης του λιγνίτη.
Σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η «στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ τονίζεται πως «οι εποικοδομητικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας», όπως η κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, βελτίωσαν τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Η Fitch βλέπει ακόμη βελτίωση στην εισπράξιμότητα, αναγνωρίζοντας την προσήλωση της διοίκησης σε αυτόν τον τομέα.
Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στροφή της ΔΕΗ σε επενδύσεις σε ΑΠΕ θα της αποφέρει σε μακροχρόνια βάση σταθερά έσοδα. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής, το οποίο, όπως αναφέρεται μειώνει το ρίσκο για τα έσοδα των επόμενων ετών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

«Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ- από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους.
Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.
Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ- από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της.
Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος όλων. Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας».

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης