Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman: Ο COVID αλλάζει τις πολιτικές, οδηγεί σε ράλυ πετρέλαιο, αλουμίνιο και χαλκό - Ο πληθωρισμός επιστρέφει

Goldman: Ο COVID αλλάζει τις πολιτικές, οδηγεί σε ράλυ πετρέλαιο, αλουμίνιο και χαλκό - Ο πληθωρισμός επιστρέφει
Οι κοινωνικές ανάγκες προσδιορίζουν την αύξηση της ζήτησης, μεγαλύτερος από την δεκαετία του 70 ο κίνδυνος του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Goldman
Επιστοφή του brent στα 65 δολάρια/βαρέλι στο τέλος του 2021, άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στα 3,23 δολ./mmbtu και παραμονή του χαλκού, 7.500 δολ/τόνο και του αλουμινίου, 2.100 δολ/τόνο, στο bullish «στρατόπεδο» προβλέπει η Goldman Sachs στην έκθεση της, για τις προοπτικές των commodities το επόμενο έτος, που θα χαρακτηριστεί από μια V μορφής ανάκαμψη με την χρήση των εμβολίων.
Το κλειδί, ωστόσο, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο είναι, ότι αυτή η ανάκαμψη των τιμών των βασικών commodities θα είναι στην πραγματικότητα η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης διαρθρωτικής αγοράς ταύρων που θα επηρεάζοντα από τρεις βασικές παραμέτρους:

1.Εκδίκηση της παλιάς οικονομίας. Διαρθρωτικές υποεπενδύσεις στην παλιά οικονομία λόγω μιας δεκαετίας κακών αποδόσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια όπου τα κριτήρια ESG έχουν περαιτέρω μειώσει τις επενδύσεις, οδήγησαν τελικά σε επιτάχυνση των επενδύσεων το 2020 ως απάντηση στο Covid, αφήνοντας ανεπαρκή παραγωγική δυναμικότητα για να ανταποκριθεί σε μια δυναμική ανάκαμψης με την χρήση του εμβολίου που θα έχει σχήμα V.
Οι επενδυτικές αποφάσεις βρίσκονται σε ιστορικό κατώτατο σημείο, "βγάζοντας" 7,9 εκατομμύρια bld (βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα)  από την αναμενόμενη προσφορά μέχρι το 2025.
Κάτι το οποίο θα σημαίνει το τέλος της ανάπτυξης των χωρών εκτός ΟΠΕΚ το 2021.

2. Ζήτηση μέσω κάλυψης των κοινωνικών αναγκών. Ο Covid εγκαινιάζει ήδη μια νέα εποχή πολιτικών που στοχεύουν στην κοινωνική ανάγκη και όχι στην οικονομική σταθερότητα. Αυτό πιθανότατα θα δημιουργήσει πιο έντονη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με αυτή που θα δημιουργούσε μια απατηλή κυκλική ανοδική ζήτηση. Τρεις παγκόσμιες πρωτοβουλίες έχουν το δυνατότητα αναθέρμανσης της παγκόσμιας ζήτησης για τα commodities: Πολιτικές αναδιανομής, Περιβαλλοντικές πολιτικές και Eυέλικτες πρωτοβουλίες για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Από το νέο πενταετές πρόγραμμα της Κίνας στο Green Deal της Ευρώπης ή στο σχέδιο τόνωσης (stimulis) του Biden, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν την ζήτηση REV (Redristributional, Enviromental, Versatile) μετά από μια δεκαετία πολιτικών που στόχευαν στην οικονομική σταθερότητα.

3. Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός. Ο Covid οδήγησε σε μαζική αύξηση τις κυβερνητικές δαπάνες, ιδίως στις ΗΠΑ όπου το δολάριο αντιμετώπιζε ήδη αντιξοότητες. Αν και το δολάριο έλαβε μια ώθηση στην αρχή της κρίσης σαν ασφαλές καταφύγιο, αυτή η υποστήριξη είναι πιθανό να εξασθενίσει το 2021 και μετά, δημιουργώντας μια θετική επίδρασγ παρόμοια με αυτό που έκανε κατά τη δεκαετία του 1970 και του 2000, όταν το πετρέλαιο και το ο χρυσός έφτασαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι κίνδυνοι του πληθωρισμού είναι μεγαλύτεροι από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1970 λόγω των παραπάνω πολιτικών REV.

Οι προβλέψεις για την ανοδική πορεία των τιμών των βιομηχανικών commodities και πολύτιμων μετάλλων

ertff




goldman1.19

Πετρέλαιο: Το μεγάλο ρημπάουντ είναι μπροστά

Τα χειμερινά lockdowns ήταν απλώς ένα γρήγορο χτύπημα ταχύτητας στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
Ο επενδυτικός οίκος αναμένει ένα δεύτερο κύμα lockdowns στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να σταματήσει την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Η αύξηση των αποθεμάτων είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη, ωστόσο, καθώς αναμένεται από τον ΟΠΕΚ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο αύξηση της παραγωγής κατά τρεις μήνες δεν θα κινηθεί με ιδιαίτερα αυξητικούς ρυθμούς.
Τον Δεκέμβριο αναμένεται ένα πλέονασμα 1 εκατ βαρέλια/ημέρα, ενώ στο α τρίμηνο του 2021 η αγορά θα έχει επανέλθει σε ένα έλλειμμα 0,9 εκατ βαρέλια/ημέρα.

Σύμφωνα με την Goldman τα περιοριστικά μέτρα θα λειτουργήσουν προσωρινά σε βάρος της αγοράς και η πρόβλεψή για μια απότομη σύσφιξη των βασικών παραμέτρων της αγοράς του πετρελαίου έως το τέλος 2021 θα κυριαρχήσει.
Και αυτό θα οφείλεται σε ανάκαμψη της ζήτησης, που θα ενισχύεται από τις ταχείες δοκιμές και διανομές των εμβολίων, από την κατάρρευση των ανάντη επενδύσεων και την αλλαγή στη λειτουργική δομή του σχιστολιθικού.

Λόγω αυτής της χειμερινής καθυστέρησης εξαιτίας του Covid, αναμένεται τώρα να μετατεθεί η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου το 2021, με ομαλοποιημένα αποθέματα  στον ΟΟΣΑ, την εφεδρική δυναμικότητα OPEC + να επιστρέφει στα επίπεδα του 1ου τριμήνου 2020 κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 καθώς και αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού.

goldman2.19

Για το 2022 προβλέπεται μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου, ακόμη και ενώ θα υπάρξει μια σχεδόν πλήρης επιστροφή της ιρανικής παραγωγής.
Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται ότι η αγορά θα παραμείνει παγιδευμένη μεταξύ ζητημάτων εμβολίων, lockdown και πρωτοσέλιδων των εκλογών στις ΗΠΑ, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω αστάθεια των τιμών και καθοδικούς κινδύνους.
Στη συνέχεια, αναμένεται ότι οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν το ράλι τους στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με μέση τιμή Brent 47 $ / bbl, με τον χειμώνα να προετοιμάζει την επιστροφή στα 65 $ / bbl από το φθινόπωρο του 2021 έως τα τέλη του 2021 και για αυτό συστήνεται ένθερμα long το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του 2021.

Για τα προϊόντα πετρελαίου, οι προβλέψεις ζήτησης, μαζί με ένα εκπληκτικά γρήγορο κλείσιμο της υπερβάλλουσας δυναμικότητας διύλισης, αφήνουν ανοδικά περιθώρια για το  2022, οπότε και η δυναμικότητα θα έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατ βαρέλια /ημέρα.
Θετικές είναι οι προβλέψεις για τα jet cracks, δεδομένου του θετικού τους αντίκτυπου στη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων μετά τα εμβόλια.

Φυσικό αέριο: Η αγορά θα εξομαλυνθεί

Οι αμερικανικές αγορές μεταβαίνουν σε ένα σημαντικά αυστηρότερο ισοζύγιο του 2021 που οφείλεται στη χαμηλή αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, δεδομένης της κατάρρευσης της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.
Παρά την πολύ ζεστή αρχή του χειμώνα, η οποία έχει επιβραδύνει την ζήτηση αερίου που σχετίζεται με τη θέρμανση, εκτιμάται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να υποστηρίξει την διόρθωση μελλοντικά.
Ως εκ τούτου, η Goldman διατηρεί την πρόβλεψη τιμών φυσικού αερίου NYMEX στα 3,23 $ / mmBtu για το 2021, καθώς η αμερικανική αγορά θα διαμορφώσει τελικά ένα εσωτερικό έλλειμμα λόγω και της μειωμένης παραγωγής και συστήνεται long θέση στο συμβόλαιο τρίτου τριμήνου 2021.

goldman3.19

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η αγορά LNG θα ανακάμψει μετά την μείωση του ρυθμού ενίσχυσης της παγκόσμιας δυναμικότητας με 4ετή ορίζοντα και την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία.Τα ευρωπαϊκά αποθέματα ακόμα και με νέα lockdowns θα μειωθούν.
Στην Ευρώπη επίσης έχουν αδειάσει χώροι αποθήκευσης για να εξυπηρετήσουν υψηλότερες εξαγωγές αμερικανικού LNG καθώς και υψηλότερες ροές αγωγών από την Ρωσία.
Αυτό  θα επιτρέψει στο TTF να ισορροπεί το 2021 στα 4,70 $ / mmBtu πρόβλεψη έως το επόμενο καλοκαίρι.

Χαλκός: Bull προσδοκίες

Το μεγάλο έλλειμμα μετάλλου θα κυριαρχήσει το 2021 και ο χαλκός παραμένει στο bullish «στρατόπεδο».
Μετά από ένα έτος σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων εκτός Κίνας, λόγω των ρεκόρ των εισαγωγών χαλκού στην Κίνα, η Goldman αναμένει ένα μεγάλο παγκόσμιο έλλειμμα το 2021 για το μέταλλο, υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη της ζήτησης στην Δύση και τον σταθερό έλεγχο προσφοράς της Κίνας.
Aυτά τα δεδομένα θα οδηγήσουν τις τιμές του χαλκού στα 7.500 δολ / τόνο σε 12 μήνες, σημειώνεται ότι ήδη ο χαλκός είναι στα επίπεδα 7.000 -7.100.
Προβλέπεται ένα έλλειμμα του μετάλλου 409kt (χιλ.τόνοι) το επόμενο έτος, το οποίο θα οδηγήσει σε ισορροπημένες αγορές το 2022/23.
Το κλειδί για το 2021 θα είναι η ελεγχόμενη προσφορά από τις Δυτικές Αγορές που ξεκινούν από χαμηλά αποθέματα και μέχρι το 2024 η ελεγχόμενη αύξηση κατανάλωσης στις ΗΠΑ που θα αφορά τους τομείς του πράσινου χαλκού.

goldman4.19

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είχε μικρό αντίκτυπο στο ισοζύγιο για το 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική τράπεζα βλέπει θετικά την έκθεση σε αυτόν τον ανοδικό κίνδυνο με σταθερές τιμές χαλκού, αλλά αναμένεται επίσης ότι η καμπύλη του χαλκού θα «σφίξει» σε ένα περιβάλλον πολυετών χαμηλών αποθεμάτων.

Αλουμίνιο: Το πλεόνασμα μειώνεται, προς τα 2100 δολ/τόνο οι τιμές

Η ανοδική προσδοκία με bull πρόσημο υποστηρίζεται από την ανάκαμψη της δυτικής ζήτησης που ήδη αναδύεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η επίμονη «σφικτή» αγορά της Κίνας, επιρεπής στις εισαγωγές, θα βοηθήσει να μειωθεί το πλεόνασμα εκτός Κίνας.
Η προσφορά της Κίνας θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο χάρις την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μεταλλουργίας αλλά και την αύξηση των εισαγωγών για σκραπ.Αυτή θα απορροφηθεί από την εγχώρια πρωτογενή ζήτηση αλλά και την ζήτηση για εξαγωγές.
Το αλουμίνιο κινείται σε bullish όρους, με προβλεπόμενη ανοδική πορεία για τις τιμές έως το 2021 : 3 /6 /12μήνες  αντίστοιχα 2.000 / 2.050 / 2.100 δολ / τόνος
 
Από θεμελιώδη προοπτική αναμένεται μια αναμενόμενη τάση σύσφιξης στο παγκόσμιο ισοζύγιο του μετάλλου από ένα σημαντικό πλεόνασμα 1,8 Mt (εκ. τόνους) το 2020 σε ένα αμελητέο πλεόνασμα 606 kt (χιλ. τόνους) το 2021.
Στην Κίνα αναμένεται αύξηση της ζήτησης κατά 5% ήδη το 2020, ενώ η παραγωγή αυξάνεται 11%.Το Δ΄τρίμηνο είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ η αύξηση της ζήτησης θα κυμανθεί στο 3% το 2021. Η ισχυρά εποπτευόμενη αύξηση της προσφοράς και η πράσινη στροφή θα περιορίσουν τις τάσεις υπερπροσφοράς στην Κίνα.

goldman5.19

Σύμφωνα με την Goldman η υποστήριξη στην ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή από την πλευρά της πρωτογενούς αγοράς της Κίνας καθώς και από την αναδιάρθρωση του χάρτη εκτός Κίνας και τις προοπτικές στις κινέζικες εισαγωγές που θα ωθήσουν να πληρωθούν τα premia στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπου η αγορά του αλουμινίου θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο, οπότε θα χρειασθεί βοήθειες από το ασιατκό hub.
Ρόλο αναμένεται να παίξει και η αναμενόμενη εξασθένιση του δολαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης