Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιταλία θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εθνική στρατηγική υδρογόνου

Η Ιταλία θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εθνική στρατηγική υδρογόνου
Έπενδύσεις 10 δισ. ευρώ στο υδρογόνο έως το 2030 αναμένει η Ιταλία
Η Ιταλία θέσπισε τις κατευθυντήριες γραμμές για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου που θα βοηθήσει στην απανθρακοποίηση της οικονομίας καθώς καταργεί τον άνθρακα και ενισχύει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με το Reuters προσχέδιο εγγράφου με τον τίτλο Εθνικές Προκαταρκτικές για τη Στρατηγική Υδρογόνου, το Υπουργείο Βιομηχανίας στοχεύει σε επενδύσεις στον τομέα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, με το ήμισυ του ποσού να προέρχεται από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις .
Για την ενίσχυση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, περίπου 5 gigawatts χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης αέριο που θα εξαχθεί από το νερό θα παραχθεί κατά την περίοδο, ανέφερε το έγγραφο.
Η ηλεκτρόλυση μπορεί να είναι μια διαδικασία χωρίς άνθρακα εάν η ισχύς που χρησιμοποιείται παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το υδρογόνο παράγεται πλέον ως επί το πλείστον από ορυκτά καύσιμα ή άλλες διεργασίες εκπομπής άνθρακα, καθώς η ηλεκτρόλυση είναι πολύ ακριβή λόγω της απαιτούμενης ποσότητας ισχύος.

Οι προϋποθέσεις για την μελλοντική ανάπτυξη

Μέχρι το 2030 το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το 2% της τελικής ζήτησης ενέργειας της Ιταλίας και να βοηθήσει στην εξάλειψη έως και 8 εκατομμυρίων τόνων CO2, ανέφερε το έγγραφο.
Καθώς η βιομηχανία αναπτύσσεται και το κόστος μειώνεται, αυτό θα μπορούσε να φτάσει έως και 20% έως το 2050, ανέφερε.
Το έγγραφο, όταν δημοσιευτεί, θα αποτελέσει τη βάση για διαβούλευση προτού εγκριθεί μια τελική στρατηγική υδρογόνου, πιθανώς στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους φέτος για την προώθηση του υδρογόνου καθώς προσπαθούν για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν ήδη θέσει τους δικούς τους στόχους.
Το υδρογόνο σήμερα είναι πολύ ακριβό για ευρεία χρήση, αλλά καθώς το κόστος υποχωρεί, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο το βλέπουν ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων σε περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση δεν είναι εύκολη λύση.
Το έγγραφο του υπουργείου, το οποίο ανέφερε ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας και να προσθέσουν έως και 27 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας, πρόσθεσε ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αγωγούς μεταφοράς, βαριάς βιομηχανίας και φυσικού αερίου.
Η ιταλική εταιρεία αερίου Snam πειραματίζεται με ένα μείγμα υδρογόνου 10% σε μέρος του δικτύου φυσικού αερίου, ενώ η Enel και η ενεργειακή εταιρεία Eni προωθούν αντίστοιχα προγράμματα υδρογόνου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης