Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης : Ο συνδυασμός του φαύλου κύκλου COVID - ύφεσης απαιτεί επίσπευση αξιοποίησης νέων πακέτων

Π.Μπουσμπουρέλης : Ο συνδυασμός του φαύλου κύκλου COVID - ύφεσης απαιτεί επίσπευση αξιοποίησης νέων πακέτων
Η Ευρώπη πληρώνει την ολιγωρία της αλλά η Ελλάδα  δεν έχει την πολυτέλεια αναμονής
Καθώς η οικονομία απειλείται και πάλι από το σύνδρομο του lockdown είναι χρήσιμο να γίνουν κάποιες διαπιστώσεις, που ενδεχομένως θα μας προφυλάξουν από έναν φαύλο κύκλο που στο τέλος θα έχει μόνον χαμένους.
Η Ευρώπη στο συνολό της, όπως τώρα πια φαίνεται, δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον νέο φαύλο κύκλο που έχει να κάνει με το υγειονομικό και την ύφεση.
Παρά το γεγεονός ότι η Ευρωζώνη εμφάνισε μια ανάκαμψη της τάξης του 12,8% στο γ' τρίμηνο του 2020 έναντι του προηγουμένου, αυτή την στιγμή έχει δύο δεδομένα:
- Έκρηξη και πάλι του COVID, που δείχνει ότι σε κορυφαίο επίπεδο - Γαλλία - δεν προετοιμάστηκε από την περασμένη Άνοιξη με ικανή αύξηση των ΜΕΘ, για να αντιμετωπιστεί.
- Απειλή επιστροφής της βαθιάς ύφεσης, δήλωση Λεμέρ (Γάλλου Υπ.Οικ.) ότι αυτό το κλείσιμο θα στοιχίσει 15% της οικονομικής δραστηριότητας.


Η Ευρώπη αργεί στο υγειονομικό και αργεί στο οικονομικό

Η Ευρώπη δεν έβαλε στις οικονομίες της τα 3 τρισ που έβαλαν οι Αμερικανοί και δεν έδωσε στην υγεία της τα 75 δισ, που επίσης έδωσαν οι Αμερικανοί.
Και αυτό γιατί οι Γερμανοί, που ηγούνται, είναι γνωστής νοοτροπίας, περιορισμού των δαπανών και προφανώς είχαν την ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς κόστος. Έβαλαν όμως στην οικονομία τους αρκετά κονδύλια, επειδή ακριβώς έχουν αυτήν την δυνατότητα και η ανεργία τους είναι μόλις στο 6,3%.
Η κοινωνία τους δηλαδή δεν πονάει.
Έτσι τώρα η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα, που θεωρητικά είναι σε πιο αδύναμη θέση έχουν μπροστά τους και τον COVID και την απειλή της ύφεσης.
Η ύφεση δεν είναι κάτι το θεωρητικό, έχει να κάνει με μείωση εισοδημάτων και ανεργία, κάτι που στην Ελλάδα η κοινωνία το έζησε στο πετσί της για μια δεκαετία.

Ανάγκη οικονομικής πολιτικής προσαρμογής στην κρίση

Για τον λόγο αυτό κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να σχεδιαστεί μια οικονομική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας κρίσης που θα λειτουργήσει αμυντικά όσον αφορά την παρατεταμένη διάρκεια και θα βοηθήσει την οικονομία να βγει γρηγορότερα από την ύφεση στην συνέχεια.
Στο Υπουργείο Ενέργειας και στον ευρύτερο τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά έργων και επενδύσεων από τις ζώνες απολιγνιτοποίησης, τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, αδειοδοτήσεις και διαγωνισμούς ΑΠΕ, επενδύσεις σε εργοστάσια φυσικού αερίου μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, περιβαλλοντικοί εκσυγχρονισμοί διυιλιστηρίων, αγωγοί κ.α. που μπορούν να αποτελέσουν ένα μοντέλο για μια ανάπτυξη και στροφή της οικονομίας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τον COVID και αποτελούν το παραγωγικό μέλλον.

Η βιομηχανία σηματοδότης


Είναι χαρακτηριστική η επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας που παρά την δύσκολη περίοδο προυσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα για μια σειρά από εταιρίες όπως η Μυτιληναίος, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο ΤΙΤΑΝΑΣ, η Flexopack κ.α. που χρειάζεται όμως ανταγωνιστικότερο ρεύμα για τις επενδύσεις της.
Τέτοιοι κλάδοι πρέπει να ενισχυθούν και να αποτελέσουν τους άξονες γύρω από τους οποίους θα αναδομηθεί ένα μοντέλο, που δυστυχώς προδόθηκε για μια ακόμα φορά από τον κλάδο του τουρισμού και αντιμετωπίζει μετά από τόσα χρόνια ουσιώδες πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα.
Είναι πάντως εμφανές, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μελέτες και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τους πόρους απορρόφησης από το πακέτο ανάκαμψης, το οποίο επίσης οι Ευρωπαίοι καθυστερημένα θα ενεργοποιήσουν, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γρήγορη επιστροφή και να αποφύγουμε το δίδυμο πρόβλημα ύφεσης και μεγάλων ελλειμμάτων για μια ακόμα φορά να σταθεροποειείται.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί να είναι ένας τέτοιος τομέας αλλά και κάποια δημόσια έργα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται.

Μέτρα με στόχευση

Θα είναι δύσκολο όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι τώρα, να έχουμε τις επενδύσεις που περιμέναμε καθώς το γενικό κύμα του COVID δημιουργεί διεθνώς υποτιμημένα assets που προσελκύουν ανταγωνιστικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και κυρίως το μεγάλο ζητούμενο είναι, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένας συνδυασμός με την ορατότητα να απουσιάζει, καθώς αυτήν την στιγμή δεν έχουμε ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο στον άμεσο ορίζοντα.
Επίσης θα πρέπει να προφυλαχθεί η εργασία και να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα κατά κλάδων που εγκυμονούν την διασπορά του COVID, όπως τα νυχτερινά μαγαζιά, οι συναθροίσεις, οι βραδινές μετακινήσεις και όχι κατ ανάγκη το κλείσιμο των ρεστοράντ, όταν αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Παράλληλα οι συνολικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την επιβάρυνση της οικονομίας, γιατί εκεί θα χαθεί οριστικά και αμετάκλητα μακροπρόθεσμα το παιχνίδι επιβίωσης της χώρας.
Είναι βέβαιο ότι η γερμανική ηγεσία με τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά (όχι κυρώσεις στην Τουρκία), τον COVID ( καθυστέρηση ενίσχυσης των υφεσιακών οικονομιών, διλημματικές χρηματοδοτήσεις για ενίσχυση της υγείας μέσω ESM) έτσι θα αντιμετωπίσει όταν έλθει η ώρα και την Ελλάδα στην επιστροφή στην δημοσιονομική προσαρμογή, όταν κάποια στιγμή ο ιός θα τεθεί υπό έλεγχο.
Και τότε δεν θα μπορούν να γίνουν όλα γρήγορα, εύκολα και αυτόματα.
 
Για τον λόγο αυτό πρέπει να πάρουμε σηληρές αποφάσεις εγκαίρως, να αποφύγουμε ένα καταδικαστικό νέο καθολικό lock down και να μάθουμε να ζούμε με τον COVID όπως κάνουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι τα έδωσαν όλα για να βγουν - και τα κατάφεραν- από την ύφεση και είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακόμα περισσότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης