Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η Κίνα εναντίον ΗΠΑ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα εναντίον ΗΠΑ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι αθέτησε το λόγο της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

 

Στο περιβάλλον μετατοπίζεται η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καθώς ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη 28.10.2020 ότι παρακάμπτει την ευθύνη και αθέτησε το λόγο της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα είχε δείξει «εσκεμμένη αδιαφορία» για την ποιότητα του αέρα, της γης και των υδάτων και έθεσε σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία, με τα αέρια θερμοκηπίου τα υψηλότερα στον κόσμο που επιβαρύνουν το κλίμα και εξακολουθούν να αυξάνονται.

Αλλά η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αναγκάσει άλλες χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές της περιβαλλοντικές αποτυχίες, δήλωσε ο Li Gao, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής στο Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τα πιο συσσωρευμένα αέρια θερμοκηπίου και στις αρχές του επόμενου μήνα θα αποσυρθεί επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού», σημείωσε.

Η διαμάχη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών, με το Πεκίνο να κατηγορεί επανειλημμένα την Ουάσινγκτον για «μονομερή», εκφοβισμό και αδυναμία εκπλήρωσης των παγκόσμιων υποχρεώσεών της, ενώ τονίζει τα δικά της πολυμερή διαπιστευτήρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την τριετή διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού το 2017, με τον Πρόεδρο Trump να υποστηρίζει ότι η συμφωνία ευνόησε τις εταιρείες της Κίνας και υπονόμευσε την οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραβιάζουν τη συναίνεση» και είναι «ταραχοποιός» ενώ δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους προς τη διεθνή κοινότητα.

Kαταπολέμηση κλιματικής αλλαγής

Αφού ο Trump κατηγόρησε το Πεκίνο για «αχαλίνωτη ρύπανση» κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping δεσμεύθηκε να οδηγήσει τη χώρα του προς την «ουδετερότητα του άνθρακα» έως το 2060 και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δέσμευση ουδέτερου άνθρακα της χώρας αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να χτίσει τη φήμη της ως υπεύθυνου παγκόσμιου ηγέτη.

«Η ανακοίνωση του Xi Jinping ... είναι μια πολιτική απόφαση υψηλού επιπέδου. Είναι μια πολύ σημαντική γεωπολιτική εκτίμηση », δήλωσε ο Li Shuo, σύμβουλος για το κλίμα της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace.

Η διπλωματική θέση της Κίνας έχει υποστεί ζημιά από ισχυρισμούς ότι το αυταρχικό πολιτικό της σύστημα οδήγησε σε συγκάλυψη της επιδημίας COVID-19, επιτρέποντάς της να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο Xie Zhenhua, σύμβουλος του υπουργείου περιβάλλοντος της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα έχει «σαφή πλεονεκτήματα» έναντι των αντιπάλων του στον τομέα της αλλαγής του κλίματος.

«Ορισμένες χώρες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν», δήλωσε ο Xie, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας διαπραγματεύσεων για το κλίμα της Κίνας μέχρι το 2018. «Γιατί; Επειδή είναι εκλογικές κυβερνήσεις και μπορούν να προγραμματίσουν μόνο τέσσερα ή πέντε χρόνια και μετά από αυτό, δεν ξέρουν αν θα εξακολουθήσουν να είναι στην εξουσία. "

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα: Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε σε πολλούς στόχους που δεν γίνονται όταν ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία».
Ωστόσο, οι επικριτές του «αυταρχικού περιβαλλοντισμού» της Κίνας λένε ότι θα μπορούσε ακόμα να αγωνιστεί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων.

«Ελλείψει κράτους δικαίου, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά η ατζέντα πολιτικής τους συνεχίζει να αλλάζει, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση μιας συνεκτικής ατζέντας για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο Yanzhong Huang, συγγραφέας της Toxic Politics, που εξετάζει Περιβαλλοντικό ρεκόρ της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης