Ενέργεια

Οι υψηλές κερδοφορίες των εγγυημένων παλαιών συμβάσεων στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ - Η περίπτωση της ENEL

Οι υψηλές κερδοφορίες των εγγυημένων παλαιών συμβάσεων στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ - Η περίπτωση της ENEL
Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ επιταχύνει τις εξελίξεις στην αγορά των ΑΠΕ, όπου η εμπιστοσύνη δεν θα πρέπει να κλονισθεί για τους επενδυτές
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται αυτήν την στιγμή οι εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ για παλαιές συμβάσεις και αυτό τόσο σε σχέση με τα επόμενα βήματα της αγοράς όσο και με την συμμετοχή τμήματος των μεγάλων κερδών που δημιουργούνται στην διαδικασία χρηματοδότησης του ΕΛΑΠΕ.
Ασφαλώς και στο ΥΠΕΝ εξετάζουν ακόμη πολλές παραμέτρους σε σχέση με τη νομική πλευρά, την προσφυγή που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης των συμβάσεων στην Ευρωπααίκή Ένωση αλλά και ένα επενδυτικό κλίμα που θα πληγεί στο νευραλγικό τομέα που αναζητούνται οι μεγάλες επενδύσεις.
Αξίζει όμως να δούμε τα μεγάλα  περιθώρια κέρδους που εξασφαλίζουν οι παλαιές συμβάσεις και συγκεκριμένα στην περίπτωση της ENEL, με το εμβληματικό έργο του Καφηρέα, που έκανε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εγκαινιάσει πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα.
Η ENEL για αυτό το έργο λαμβάνει μια τιμή ύψους 102 - 105 ευρώ /Mwh, μια τιμή εξωπραγματική για τα σημερινά δεδομένα της αγοράς  που της επιτρέπουν να κάνει ταχεία απόσβεση, καθώς τα εξοδά της είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της μπορεί να ξεπερνά τα 50 εκατ ευρώ.
Ασφαλώς και  η ENEL πήρε πολλά ρίσκα και πέρασε μεγάλες τριβές για να ολοκληρώσει μια επένδυση και δικαιούται να μιλά για επιχειρηματικό ρίσκο που ανταμοίβεται.
Όμως από την άλλη πλευρά αυτή η υπερ-κερδοφορία σε υπερδιπλάσιες τιμές από τις τρέχουσες δίνουν και τα περιθώρια παρεμβάσεων για εξορθολογισμό σε δομές μιας αγοράς με βαθιές στρεβλώσεις.
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να δούμε και deals στον τομέα αυτό των ΑΠΕ, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια για την δραστηριοποίηση της Iberdrola στην Ελλάδα.
Η επόμενη ημέρα είναι προφανές ότι θα έχει ραγδαίες αλλαγές στην αγορά των ΑΠΕ,όπως την ξέρουμε σήμερα.


ΑΠΕ: Μια αγορά που ακόμα και αυτή χτυπήθηκε από την συγκυρία


Με τα σημερινά δεδομένα όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα ζητήματα, που έδειξαν πόσο εύθραστη είναι μια αγορά, όπως ακόμα και αυτή των ΑΠΕ, την ώρα που σύμφωνα με τις τρέχουσες δομές, κάποιοι βγάζουν παρά πολλά, αλλά το σύστημα συνολικά δεν μπορεί λόγω της ύφεσης του COVID -19 να σταθεροποιηθεί.
Το ζήτημα έχει να κάνει ασφαλώς και με την συσχέτιση ΔΕΗ - ΕΤΜΕΑΡ που οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ υπογραμμίζουν σαν μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος.
Όμως αν γυρίσουμε λίγο πιο πίσω θα δούμε ότι και η ΔΕΗ έφτασε να σηκώνει, όπως έγινε την περίοδο 2015-2019, δυσθεώρητα βάρη, για τα οποία συχνά πυκνά μιλούσε και η ίδια η δίοικηση της.


Οι επιλογές


Έτσι από εδώ και στο εξής προκύπτουν δύο ζητήματα:
Το ένα πως θα ολοκληρώσουμε την απελευθέρωση της αγοράς, με όρους που η ίδια η αγορά θα υπαγορεύει, αλλά βέβαια χρειάζεται μια αποτελεσματική  προσαρμογή .
Το άλλο πως θα αντιμετωπιστεί το έλλειμα του ΕΛΑΠΕ. Και στον  τομέα αυτό μπορούν μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι να δεχτούν κάποιες προσωρινές προσαρμογές που δεν θα αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα της κερδοφορίας τους και μελοντικά θα μπορούν να λάβουν αντισταθμίσματα.
Σίγουρα ανακύπτουν μεγάλα ζητηματα με τις τράπεζες, όπου και εκεί η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ζυγίσει αποτελεσματικά τα δεδομένα των προσαρμογών γις μικρότερες εταιρίες καθώς και στις μελλοντικές επερχομενες χρηματοδοτήσεις με μη εγγυημένες τιμές, για τις οποίες υπάρχει ήδη σοβαρός προβληματισμός στον τραπεζικό τομέα που μεταφέρεται σε θεσμικά όραγανα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης