Φυσικό Αέριο

Νέες περιοχές της Δ. Μακεδονίας στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ

Νέες περιοχές της Δ. Μακεδονίας στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ
Αλλαγές λόγω απένταξης των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου, οι οποίοι θα καλυφθούν με την επέκταση του δικτύου του ΔΕΣΦΑ
Σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και αποκλεισμό της εταιρίας από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, προβλέπει το αναθεωρημένο επενδυτικό πρόγραμμα της για την περίοδο 2021-2024 που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ έως τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος ανέρχεται σε πάνω από 270 εκατ. ευρώ και όπως προβλέπει η ΔΕΔΑ, η χρηματοδότηση του θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ αλλά και με πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δανεισμό από ξένες και ελληνικές τράπεζες.

Αφαίρεση των έξι πόλεων στην Πελοπόννησο

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, τελεί υπό δεύτερη αναθεώρηση μετά από σχετικό αίτημα της ΡΑΕ ειδικά για την περιοχή της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από τη ΡΑΕ στις 13.07.2020. Όμως ο Διαχειριστής υπέβαλε τον Ιούλιο 2020 αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024, από το οποίο απεντάχθηκαν οι Δήμοι Εορδαίας (Πτολεμαΐδα), Κοζάνης και Αμυνταίου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις τηλεθερμάνσεις, καθώς προβλέπεται να τροφοδοτηθούν από την επέκταση του δικτύου υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ στις περιοχές αυτές.

Στο νέο υπό διαβούλευση Πρόγραμμα, η ΔΕΔΑ αντικαθιστά την πόλη της Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης με την κωμόπολη Περδίκκα. Επίσης, στο Δήμο Κοζάνης αντικαθιστά την πόλη της Κοζάνης με τις περιοχές Μαυροδένδρι, Ποντοκώμη, Δρέπανο, Χαραυγή και Κρόκος, ενώ δεν περιλαμβάνει την πόλη του Αμυνταίου, του Δήμου Αμυνταίου.

Επίσης από το αρχικό Πρόγραμμα έχουν αφαιρεθεί, μετά από αίτημα της ΡΑΕ η Κόρινθος, η Τρίπολη, το Άργος, το Ναύπλιο, η Σπάρτη και η Καλαμάτα, για τις οποίες η ΔΕΔΑ έχει υποβάλει αίτηση αναθεώρησης κατά αυτής της πράξης ενώπιον της Αρχής.

Η προέλευση των κεφαλαίων

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή των υποδομών διανομής, προέρχονται μεσοσταθμικά κατά 35% περίπου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) των αντιστοίχων Περιφερειών ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και το υπόλοιπο 65% μέσω ιδίων κεφαλαίων. Τα ίδια κεφάλαια θα προέλθουν είτε από δάνειο από διεθνή και εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είτε από αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ή από συνδυασμό αυτών.

Όσον αφορά τις Περιφέρειες της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και δεδομένου ότι η ΔΕΔΑ δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των έργων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, προτίθεται για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, πέραν της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας, να αναζητήσει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους μέσω της λήψης δανείων από επενδυτικές ή εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που επικαλείται η ΔΕΔΔΑ η εφαρμογή του Προγράμματος Ανάπτυξης δεν θα επιφέρει μεταβολή στα τιμολόγια διανομής των Περιφερειών με υφιστάμενα δίκτυα, ενώ χαμηλό, θεωρεί η εταιρία, ότι θα είναι το τιμολόγιο στις νέες περιοχές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης