![Επιμένει στην πράσινη ενέργεια η Ευρώπη- PPA, δίκτυα και καλύτερες ταρίφες προς στήριξη βιομηχανίας και ανταγωνιστικότητας](/media/k2/items/cache/8874ecb0ee1e05e0dc629f71ca8c8af8_XL.jpg)
Τι προβλέπει το Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια (Αffordable Energy Action Plan)
Το ενεργειακό κόστος ως βασικό παράγοντα μείωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο της με τίτλο «Πυξίδα για την Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» που παρουσίασε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσία του Μάριο Ντράγκι.
Η Επιτροπή στο νέο σχέδιο δράσης παραδέχεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υψηλών και ασταθών τιμών ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι στις ανταγωνιστικές περιοχές και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών εντός της ΕΕ.
Αποδίδει την ευθύνη κυρίως στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, περίπου για τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνει και θεωρεί ότι η εξάρτηση αυτή μπορεί να μειωθεί μόνον μακροπρόθεσμα, όσο αυξάνεται το μερίδιο της καθαρής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση στου εξηλεκτρισμού.
Τονίζει όμως ότι ορισμένες από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το ενεργειακό κόστος μπορούν να μετριαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς πρόκειται για στοιχεία κόστους που προσδιορίζονται από την αναποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό των χρεώσεων για τα δίκτυα και τη φορολογία, ή από την έλλειψη επαρκούς ολοκλήρωσης της ενεργειακής αγοράς.
Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια
Τα θέματα αυτά η Επιτροπή σκοπεύει να αντιμετωπίσει στο Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια (Αffordable Energy Action Plan) μέσω μίας σειράς μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα έχουν ευρύτερη και άμεση πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλού κόστους.
Το Σχέδιο αυτό θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του οφέλους από τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα προέλθει από την περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς, στην επέκταση της χρήσης εγγυήσεων και άλλων εργαλείων μείωσης του κινδύνου προκειμένου να διευκολύνει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού PPAs, να δώσει κίνητρα στους βιομηχανικούς καταναλωτές να παράσχουν υπηρεσίες ευελιξίας της ζήτησης και να ενθαρρύνει τη δικαιότερη κατανομή των στοιχείων κόστους του ενεργειακού συστήματος μέσα από καλύτερα σχεδιασμένες ταρίφες.
Απαραίτητο στοιχείο για να λειτουργήσει το πλάνο αυτό είναι η επένδυση στα δίκτυα ηλεκτρισμού της Ευρώπης, καθώς μπορούν να μετριάσουν το ρίσκο περικοπών στην ανανεώσιμη ενέργεια, να συνδράμουν στην πρόοδο προς την επίτευξη του Net Zero και να μοχλεύσουν τα οφέλη από την ενιαία αγορά ενέργειας. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής , να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια , το υδρογόνο, καθώς και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας όπως και στα δίκτυα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.
Μέτρα για επενδύσεις
Εξάλλου όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, τομείς έντασης ενέργειας, όπως ο χάλυβας, τα μέταλλα και τα χημικά είναι από τους πλέον ευάλωτους σε αυτή τη φάση της μετάβασης. Αυτές οι βιομηχανίες είναι η ραχοκοκαλιά του Ευρωπαϊκού συστήματος παραγωγής, καθώς παράγουν προϊόντα ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
Για να γίνει η μετάβαση τους, θα υπάρξουν εξατομικευμένα σχέδια δράσης.
Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2025, το Σχέδιο Δράσης για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών, την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενή υλικά, χρήση μέσων εμπορικής άμυνας και θα καθορίσει μια μακροπρόθεσμη λύση για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μέτρων υπό το φως της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Το πακέτο της χημικής βιομηχανίας στα τέλη του 2025 θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας καθώς και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, εξετάζοντας επίσης την προμήθεια κρίσιμων χημικών ουσιών.
www.worldenergynews.gr