![Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών](/media/k2/items/cache/6938db2e0cee6fe73223fe085064ff5c_XL.jpg)
Οι ωκεανοί του κόσμου θερμαίνονται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η ανησυχητική αυτή επιτάχυνση εξηγεί γιατί το 2023 και το 2024 είδαν άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες στους ωκεανούς.
Οι κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής
Τα ευρήματα έχουν τεράστιες συνέπειες για τους ωκεανούς, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τα πάντα, από τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι την αλιεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των επιπέδων της θάλασσας, πιο ακραίων καταιγίδων και πιο συχνών και σοβαρών πυρκαγιών, δήλωσε ο Christopher Merchant, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών τα επόμενα 20 χρόνια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι τα τελευταία 40 χρόνια. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά βήματα για τη μείωση των εκπομπών και τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η κλιματική αλλαγή που έρχεται θα είναι στο υψηλότερο σημείο από αυτό που λένε οι κλιματικοί μοντελιστές.
Τα ρεκόρ θερμοκρασίας που σημειώθηκαν το 2023 και στη συνέχεια καταρρίφθηκαν το 2024, έπιασαν τους επιστήμονες απροσδόκητους. Πέρυσι, ο ωκεανός σημείωσε ρεκόρ θερμότητας που ήταν 0,6 C πάνω από τον μέσο όρο του 1981 έως το 2010.
Η μελέτη
Ενώ ο κόσμος βρισκόταν στα χέρια του Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου της θέρμανσης στον τροπικό Ειρηνικό, οι ανωμαλίες θερμότητας που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως ήταν φαινομενικά πολύ μεγάλες για να εξηγηθούν μόνο από αυτό. Η κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο φαινόταν διαισθητικά μέρος της εξήγησης και η νέα μελέτη είναι μια από τις πρώτες γραμμές σκληρών αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν την πρόσφατη επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την καύση ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Kim Cobb, διευθυντής του Ινστιτούτου Brown for Environment and Κοινωνία.
Η δημοσίευση εξέτασε δύο σύνολα δεδομένων, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και την ενεργειακή ανισορροπία της Γης, η οποία συμβαίνει όταν περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο απορροφάται από τη γη και το νερό από ό,τι διαφεύγει πίσω στο διάστημα.
Αφού συνυπολογίστηκε η φυσική μεταβλητότητα από έτος σε έτος, η μελέτη έδειξε ότι αυτά τα φαινόμενα κινούνται μαζί μακροπρόθεσμα. Οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται τώρα με ρυθμό 0,27 C ανά δεκαετία, σε σύγκριση με 0,06 C πριν από 40 χρόνια. Αυτή η επιτάχυνση τροφοδοτείται από την αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου της Γης, το οποίο έχει διπλασιαστεί περίπου από το 2010, καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί και η εξαφάνιση των πάγων σημαίνει ότι λιγότερο ηλιακό φως αντανακλάται πίσω στο διάστημα, κατέληξε η μελέτη.
Θερμότεροι ωκεανοί
Η μελέτη έδειξε ότι το 44% της θερμότητας ρεκόρ προκλήθηκε από τους ωκεανούς που απορροφούσαν θερμότητα με ταχύτερο ρυθμό. Οι θερμότεροι ωκεανοί τροφοδοτούν και άλλες ανησυχητικές παγκόσμιες αλλαγές. Οι πολικοί πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα και συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς οι καυτές θάλασσες υποσκάπτουν τους παγετώνες κρατώντας τους παγιδευμένους στην ξηρά.
Οι στόχοι για το κλίμα
Η ικανότητα του κόσμου να επιτύχει τους στόχους του για το κλίμα ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη πιο αμφισβητήσιμες καθώς υπέγραψε εκτελεστικά εντάλματα για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και τη διακοπή των μισθώσεων για υπεράκτια αιολικά έργα σε ομοσπονδιακή γη κατά την πρώτη εβδομάδα στην εξουσία του. Έχει επίσης εκφράσει τη λύπη του για το κόστος των νόμων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, και πάγωσε κάποια χρηματοδότηση.
«Οι άνθρωποι διστάζουν με το κόστος της μείωσης των εκπομπών μας άνθρακα», είπε ο Merchant. «Αν και δεν είναι δωρεάν, είναι μια συμφωνία γιατί μακροπρόθεσμα, το να μην το κάνεις είναι πιο ακριβό».
www.worldenergynews.gr