Φυσικό Αέριο

Πώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη εν μέσω απεργίας

Πώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη εν μέσω απεργίας
Η παραγωγή από εναλλακτικά πεδία υποκατέστησε την μειούμενη παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία  - Πως κατέστη δυνατό
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη σημείωσαν άνοδο την Τρίτη 6/10/2020 καθώς άλλα πεδία αύξησαν την παραγωγή εν μέσω απεργίας των εργαζομένων που μείωσε την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου της χώρας κατά περίπου 8%.
Έξι νορβηγικές υπεράκτιες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισαν τη Δευτέρα 5/8 καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργία για τις αμοιβές, περιορίζοντας τον όγκο της ροής φυσικού αερίου κατά περίπου 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι κύριοι Ευρωπαίοι εισαγωγείς νορβηγικού φυσικού αερίου είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.

Τα εύκαμπτα πεδία υποκαθιστούν τις ροές
Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι σήμερα καλά εφοδιασμένες, με άφθονο φυσικό αέριο. Οι τιμές είναι σε εποχιακά χαμηλά λόγω των ήπιων χειμώνων, της άφθονης προσφοράς LNG και της μειωμένης ζήτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Η αγορά στη Βρετανία, η οποία εισάγει περίπου το 60% του φυσικού αερίου της από τη Νορβηγία, είδε τις spot τιμές να αυξάνονται έως και 10% τη Δευτέρα λόγω της απώλειας παραγωγής, αλλά υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς αντισταθμίστηκαν από μικρότερα πεδία και η υψηλότερη αιολική παραγωγή σήμαινε ότι οι μονάδες δεν χρειάζονταν τόσο πολύ αέριο.
Οι ροές προς τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη μειώθηκαν 17 μ.μ. τη Δευτέρα αλλά αυξήθηκαν κατά 7 μ.μ. την Τρίτη.
"Πιστεύουμε ότι τα εύκαμπτα πεδία έχουν αυξηθεί για να αντισταθμίσουν την απώλεια παραγωγής λόγω της απεργίας", ανέφεραν οι αναλυτές φυσικού αερίου στο Refinitiv.Είναι πιθανό ότι η Equinor, η οποία λειτουργεί τέσσερα από τα πεδία που επηρεάζονται από την απεργία, έχει ήδη αντικαταστήσει κάποια χαμένη παραγωγή, σύμφωνα με την Jane Rangel, αναλυτή της Energy Aspects.
«Δεδομένου ότι είμαστε στις αρχές Οκτωβρίου, η Equinor θα πρέπει να έχει περιθώριο να αντικαταστήσει τις χαμένες ροές αυξάνοντας την παραγωγή από ευέλικτα πεδία όπως το Troll και το Oseberg», είπε.
Νέα πρόταση από την εργατική ένωση

Ωστόσο, αυτή η ευελιξία για την αύξηση της παραγωγής θα συρρικνωθεί εάν οι απεργίες παραταθούν, «καθώς αυτά τα πεδία συνήθως λειτουργούν πολύ πιο δύσκολα καθώς προχωράμε στην κορυφή του χειμώνα», πρόσθεσε.
Η εργατική ένωση Lederne της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει υποβάλει μια νέα πρόταση στις εταιρείες πετρελαίου σε μια προσπάθεια επίλυσης μιας διαφοράς σχετικά με τους μισθούς, αν και μια απόρριψη θα μπορούσε να κλιμακώσει την απεργία περαιτέρω.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης