Τελευταία Νέα

Χορήγηση της 1ης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ για αίτηση από τους εκκρεμείς Κύκλους υποβολής

Χορήγηση της 1ης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ για αίτηση από τους εκκρεμείς Κύκλους υποβολής
Η Βεβαίωση αφορά φωτοβολταϊκό 2,497 MW στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ενώ η αίτηση είχε υποβοληθεί του Κύκλου Σεπτεμβρίου 2018
Στην πρώτη χορήγηση εξαρχής Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ προχώρησε χθες η ΡΑΕ, δίνοντας το «πράσινο φως» σε εκκρεμές αίτημα του κύκλου του Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη Βεβαίωση που εκδίδεται με τον νέο νόμο, καθώς οι Βεβαιώσεις που είχαν έως τώρα εκδοθεί αφορούσαν έργα που διέθεταν ήδη Άδεια Παραγωγής, και για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις τροποποίησης.

Η Βεβαίωση αφορά φωτοβολταϊκό 2,497 MW της Εγνατία Γκρουπ, το οποίο προορίζεται να εγκατασταθεί στη Δημοτική Ενότητα Φερών, του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η εταιρεία είχε υποβάλει την αίτηση για άδεια παραγωγής στις 10.09.2018 και, όπως φαίνεται στην απόφαση της ΡΑΕ, επανεπιβεβαίωσε το αίτημά της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιτάχυνση της διαδικασίας

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν και νέες Βεβαιώσεις από εκκρεμή αιτήματα, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ. Εξάλλου, η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων επιβεβαίωσης και επικαιροποίησης των αιτημάτων, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η Αρχή, επιταχύνει και απλοποιεί την όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκρεμή αιτήματα για άδειες παραγωγής, τα οποία υποβλήθηκαν από τον Κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 έως τον Κύκλο του Δεκεμβρίου 2019, είναι τα πρώτα που πρόκειται να αξιολογηθούν με το νέο αδειοδοτικό καθεστώς που θέσπισε ο νόμος 4685/2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους, και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία αν είναι αναγκαίο, από τις 19 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2020. Η ΡΑΕ αξιολογεί τα αιτήματα ανά κύκλο.

Το πρώτο 10ήμερο Δεκεμβρίου ο νέος κύκλος υποβολής

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη μετάθεση του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγή ΑΠΕ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΡΑΕ, έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκκρεμών αιτημάτων όλων των κύκλων.

Επίσης, θα έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα, για την «υποδοχή» των αιτημάτων από εδώ και στο εξής. Έτσι, μετατέθηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (από τον Οκτώβριο που προβλεπόταν αρχικά) ο κύκλος υποβολής.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης